Kruijswijk kan na 'Jan en Joop' 3e Nederlander worden die 'grote ronde' wint
i

ANP/AFP

Kruijswijk kan na 'Jan en Joop' 3e Nederlander worden die 'grote ronde' wint

admin • 18:01, 23-05-2016 / Laatste Update: 08:03, 15-01-2024

Voor Steven Kruijswijk is de Giro heel speciaal Het was in 2010 de 1e grote ronde die hij als beroepsrenner reed. Het was de koers waarin hij in 2015 na lang blessureleed zijn doorbraak bij het grote publiek beleefde en na een spectaculair optreden in de slotweek als 7e eindigde. Met een voorzichtige doelstelling ('top 10 en liefst beter dan vorig jaar') startte hij ruim 2 weken geleden in Apeldoorn. Zondag kan hij toetreden tot een klein rijtje Nederlandse wielrenners: alleen Jan Janssen en Joo

Janssen won de Vuelta in 1967 en een jaar later de Tour de France. Zoetemelk won de Tour in 1980 nadat hij een jaar eerder de Vuelta op zijn naam had geschreven. In de Ronde van Italië won nog nooit een Nederlander, maar maandag, op de 3e en laatste rustdag, ontvingen Kruijswijk en zijn ploeg LottoNL-Jumbo de internationale media als topfavoriet voor de eindzege in de 99e editie.

Werkterrein

Waar veel renners zweren bij deelname aan de Tour is voor de 28-jarige Brabander de Giro het favoriete werkterrein geworden. Hij werd in 2010 op het laatste moment als vervanger van Oscar Freire opgeroepen in zijn 1e profjaar bij Rabobank en eindigde als 18e. Een jaar later was hij zelfs al de nummer 8 in het eindklassement en won hij een paar weken later een zware bergrit in de Ronde van Zwitserland.

Liesslagader

Het bleef lang zijn enige overwinning als wielerprof. Kruijswijk, opgegroeid in Nuenen maar nu grote delen van het jaar woonachtig in het Spaanse Girona, kreeg last van een vernauwde liesslagader. De klachten, de uiteindelijke operatie en het herstel kostten hem feitelijk 2 jaar van zijn carrière. Eenmaal hersteld ging hij in 2014 in de Giro onderuit. Dat hij snel herstelde van een breukje in de schouder en in de Tour keurig 15e werd, bleef onderbelicht omdat Bauke Mollema en Laurens ten Dam de aandacht opeisten.

Ruimte

De Tour, de wedstrijd hij de meeste aandacht aan geeft, reed hij vorig jaar in dienst van Robert Gesink. Dit jaar koos hij voor de Giro en de Vuelta. 'De tijd tussen Giro en Tour is net te kort om er op mijn best te zijn.' Het koersen in Italië ligt hem bovendien meer. 'De Tour is meer gesloten door de ploegen die controleren. In de Giro ligt meer ruimte.' Die benutte Kruijswijk tot nu toe optimaal. De eindzege lonkt, een plaats naast Janssen en Zoetemelk ook.