Lance Armstrong dokt miljoenen euro's om van doping-problemen af te komen
i

AP

Lance Armstrong dokt miljoenen euro's om van doping-problemen af te komen

admin • 02:06, 20-04-2018 / Laatste Update: 10:19, 12-12-2023

De zaak die voormalig ploeggenoot Floyd Landis en de Amerikaanse overheid hebben aangespannen tegen Lance Armstrong is afgekocht. Armstrong betaalt de overheid een bedrag van 4 miljoen euro.

In dezelfde zaak wordt Landis schadeloos gesteld voor een bedrag van 1,3 miljoen euro. De 42-jarige ex-renner van onder andere US Postal en Phonak spande de zaak in 2010 aan.

Doping

Na de dopingbekentenis van Armstrong bij Oprah Winfrey in 2013 kwam de zaak in een stroomversnelling. Daarna moest de Amerikaan zijn zeven zeges in de Tour de France inleveren.

,,Terwijl ik geloof dat de rechtszaak tegen mij oneerlijk was, en ik veel geld heb gespendeerd om het op te lossen, heb ik sinds 2013 geprobeerd de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor mijn fouten en ongepast gedrag'', zegt Armstrong. ,,Het shirt dragen van US Postal Service vervulde mij altijd met trots en dat betekent veel voor mij.''

Sponsorgeld

Armstrong komt er nog goed vanaf. De overheid had 20 keer zoveel geëist. Zij verwijten Armstrong dat hij sponsorgeld van US Postal Service op zijn bankrekening kreeg terwijl hij koerste onder invloed van doping.

De afgelopen jaren kreeg Armstrong meerdere financiële klappen te verwerken. Hij raakte al meer dan 16 miljoen euro kwijt door verschillende zaken. Ook gingen zijn grootste sponsoren bij Armstrong weg.