Lotto's ‘waspoederbolletjes’ zorgen voor 30 seconden tijdwinst
i

ANP

Lotto's ‘waspoederbolletjes’ zorgen voor 30 seconden tijdwinst

admin • 11:07, 01-07-2018 / Laatste Update: 00:56, 05-01-2024

Weet je het nog? Tijdens de ploegentijdrit van de Dauphiné zaten er bij 6 Lotto Soudal-renners een soort 'waspoederbolletjes' op hun benen. Volgens de Belgische hoogleraar Bert Blocken boekte Lotto daarmee een tijdwinst van 25 tot 30 seconden, meldt Het Laatste Nieuws.

Lotto werd 2e in die ploegentijdrit van 35 kilometer. Beter had de Belgische ploeg het in die discipline nog niet gedaan. Of de bolletjes, die door sponsor Naqi waren ontwikkeld, daaraan bijgedragen hebben? “Jazeker”, zegt Blocken, werkzaam aan de universiteiten van Eindhoven en Leuven. “Met computersimulatie, een soort windtunneltest, kom ik aan een tijdwinst tussen 25 en 30 seconden.”

Prima idee

“Het gaat erom dat een glad oppervlak ruw wordt gemaakt. De vortexpakken van Sky in de Tour vorig jaar, de pakken van Movistar ook, zijn ruw op de schouders. Daardoor volgt de luchtstroom beter het lichaam. Ruw is aerodynamischer dan glad. Hoe langer de lucht langs het lichaam blijft, hoe minder luchtweerstand je hebt. Het is een prima idee van Lotto.”

'UCI kent eigen regels niet'

Nu het reglement nog. Volgens Blocken is het hoe dan ook verboden. “Ik denk dat ze bij de UCI hun eigen regels niet kennen. Er is een regel die zegt dat je niets mag gebruiken met als enig doel aerodynamisch voordeel te creëren. Dat is met de gel het geval. Die pakken van Sky? Tja, een renner moet toch een pak dragen?”

.@HerrVaaz Lotto, ploegdokter van @Lotto_Soudal, over Speed Gel: "Alle kleine beetjes helpen"https://t.co/6334c3Ivd1 pic.twitter.com/UrRZUPbzdD

— sporza (@sporza) 7 juni 2018