Man en vrouw Kenny voeren Britse baanploeg aan op WK
i

BSR

Man en vrouw Kenny voeren Britse baanploeg aan op WK

Sjors Tanis • 16:39, 10-02-2020 / Laatste Update: 01:52, 05-01-2024

Jason en Laura Kenny voeren de Britse ploeg aan die eind februari deelneemt aan de WK baanwielrennen in Berlijn. De sprinter en de duurrenster, eerder bekend als Laura Trott, moeten er mede voor zorgen dat Groot-Brittannië zich revancheert voor het zwaar tegenvallende resultaat van vorig jaar.

Op de piste van Pruszkow in Polen wonnen de Britten in 2019 slechts 1 gouden medaille, dankzij Elinor Barker op het niet-olympische onderdeel scratch.

Kenny's: 10 keer goud op Spelen

Kenny en zijn vrouw zijn samen goed voor 10 gouden olympische medailles. Kenny heeft er 6 en is daarmee samen met zijn voormalig collega Chris Hoy de succesvolste Britse olympiër aller tijden. "De lat in het baanwielrennen ligt steeds hoger, waardoor de strijd om de medailles steeds heviger wordt. Het wordt interessant in Berlijn", zei Stephen Park namens de Britse wielerbond. "Het is een belangrijk moment op weg naar Tokio 2020. Onze focus ligt nu op de renners die de potentie hebben een medaille te winnen op de Spelen."

De 20-koppige WK-selectie van de Britten telt nog 5 renners met een olympische medaille op zak: Ed Clancy, Katie Archibald, Elinor Barker, Phil Hindes en Katy Marchant.

Barker

Barker pakte vorig jaar behalve het goud op de scratch, voor Kirsten Wild, ook zilver op de ploegachtervolging waar de Britse vrouwen geklopt werden door Australië. Het was het laatste optreden van Laura Kenny, die zich na die finale terugtrok wegens ziekte.

Bij de WK van 2016 in Londen, enkele maanden voor de Spelen van Rio, leidde Groot-Brittannië het medailleklassement met 5 gouden medailles. In Rio, waar veel minder onderdelen werden afgewerkt, namen de Britten liefst 6 van de 10 te verdienen gouden medailles mee naar huis. Vorig jaar, op de WK in Pruszkow, was Nederland de succesvolste ploeg met 6 gouden, 4 zilveren en 1 bronzen medaille.