Mollema baalt van fietskeuze: 'een drama'

Mollema baalt van fietskeuze: 'een drama'

Harry Nijland • 20:16, 26-07-2014

PÉRIGUEUX - Een foute keuze. Zo noemde Bauke Mollema zijn beslissing om de individuele tijdrit van zaterdag in de Ronde van Frankrijk te rijden op zijn splinternieuwe tijdritfiets, waarop hij amper had kunnen trainen. ,,Het was gewoon een drama'', zei Mollema na de rit tegen de klok over 54 kilometer, waarin hij meer dan 9 minuten moest toegeven op de Duitse winnaar Tony Martin.

De kopman van Belkin duikelde daardoor in het algemeen klassement van de zevende naar de tiende plaats. ,,Ik zat na 10 kilometer al verkrampt op de fiets. Het eerste stuk ging nog wel, maar daarna moest ik steeds gaan staan vanwege kramp in mijn bilspier en hamstring. Ik kwam niet vooruit. Ik ben bewust op die nieuwe fiets gaan rijden omdat deze een stuk aerodynamischer is. Maar achteraf was dat niet de juiste keuze.''

Mollema had de fiets slechts twee keer kunnen testen, op de tweede rustdag en enkele uren voor de rit tegen de klok. Het werd tussen Bergerac en Périgueux uiteindelijk een lange lijdensweg voor de Belkin-renner, die vorig jaar nog als zesde eindigde in de Tour. ,,Ik kon al snel geen kracht meer zetten, moest steeds gaan staan. Dat is in een tijdrit nooit goed. Bij het eerste meetpunt voelde ik al dat het gedaan was. Natuurlijk had iedereen graag gewild dat we deze fiets eerder tot onze beschikking hadden gehad, maar daar doe je verder niets aan. Ik heb de keuze gehad om erop te rijden of niet. Achteraf was het dus misschien wel mijn eigen fout'', aldus Mollema.