Nederland laat mannenploeg misschien thuis tijden EK wielrennen
i

ANP

Nederland laat mannenploeg misschien thuis tijden EK wielrennen

Martijn Baars • 15:38, 03-06-2018 / Laatste Update: 13:20, 05-01-2024

Het is nog maar de vraag of Nederland een mannenploeg naar het EK wielrennen stuurt. De meeste toprenners willen in die periode ook de BinckBank Tour rijden en mogen daarom van hun teams niet naar het EK.

Bondscoach Thorwald Veneberg twijfelt daarom of hij überhaupt wel een mannenploeg naar het EK gaat sturen.

BinckBank belangrijker dan EK

De meeste Nederlandse renners die kans maken op een medaille tijdens het EK rijden voor LottoNL-Jumbo of Team Sunweb en juist die teams vinden de BinckBank Tour belangrijker dan het EK. Daarom staan de teams geen rijders af voor de Nederlandse selectie.

Geen medaille geen team

En zonder toprenners heeft het volgens Veneberg weinig zin om te gaan. "Ik wil met een kopman gaan die kans heeft op een medaille. Het is geen wedstrijd om renners trainingskilometers te geven of om talenten te laten wennen aan het niveau. Daar is het simpelweg te groot en te duur voor", zegt hij tegen de NOS.

Toch kleine kans op EK

Toch hoopt Veneberg toch een serieus team neer te zetten met renners als Niki Terpstra, Sebastian Langeveld en Boy van Poppel. Die mannen rijden voor andere teams en krijgen misschien wel groen licht van hun ploeg om mee te doen aan het EK. Halverwege juni hakt de bondscoach de knoop door. Zonder titelkandidaten in het team zal hij besluiten geen mannenploeg in te zetten.

Vrouwen

De vrouwen gaan natuurlijk wel gewoon en bijna alle toprenners zijn beschikbaar. Alleen Annemiek van Vleuten gaat niet mee vanwege een hoogtestage, maar met Marianne Vos en Anna van der Breggen heeft Veneberg 2 voormalige Europees kampioenen in de ploeg en ook wereldkampioenen Chantal Blaak gaat mee naar het EK.