Onderzoek dat EPO niet werkt bij wielrenners wordt weggelachen
i

AFP

Onderzoek dat EPO niet werkt bij wielrenners wordt weggelachen

admin • 11:35, 30-06-2017 / Laatste Update: 19:11, 07-01-2024

Onderzoekers uit Leiden hebben onderzocht of het gebruik van EPO er voor zorgt dat de ene renner beter fietst dan de andere renner. Volgens het onderzoek dat in tijdschrift The Lancet wordt geplaatst, hebben renners die EPO gebruiken daar helemaal niets aan.

Dat werd onderzocht door 48 amateurwielrenners flink wat kilometers te laten fietsen en aan het eind van hun 120 kilometer lange tocht de Mont Ventoux op te jagen. De helft deed dat met EPO, de rest zonder. Renners wisten zelf niet bij welke groep zij hoorden. Uit de resultaten blijkt dat beide groepen even snel hebben gefietst, schrijft Sporza. Wel was er verschil tussen de bloedwaarden en deed de groep met EPO het op korte afstand wat beter dan de groep zonder.

De onderzoekers hebben zelf wel al door dat hun conclusies niet per se hoeven te gelden voor profs, die veel meer trainen dan de groep waar nu deze test mee werd gedaan. Zij zeggen dan voor de zekerheid ook dat ze niet 100% zeker kunnen zeggen of het onderzoek ook precies zo geldt voor de profs.

Zonneveld denkt van niet

Iemand die er wél zeker van is dat dit onderzoek niet helemaal strookt met de waarheid is Thijs Zonneveld. Volgens hem is een minimale winstmarge op professioneel niveau veel meer waard dan op amateurniveau. Dat legt hij uit in de volgende tweets.