Politie: ‘Dit is waarom de overleden Bjorg Lambrecht ten val kwam’
i

AP

Politie: ‘Dit is waarom de overleden Bjorg Lambrecht ten val kwam’

Robert Hüsken • 14:20, 28-08-2019 / Laatste Update: 00:20, 06-01-2024

Volgens een onderzoek van de politie van Rybnik is de Belgische renner Bjorg Lambrecht gevallen, omdat hij een verkeersreflector langs de kant van de weg had geraakt. De 22-jarige wielrenner van Lotto-Soudal viel op 5 augustus in de Ronde van Polen op een betonnen duiker en overleed die avond. 

Dat onderzoek is op basis van getuigenissen van andere renners die in de buurt van de Belg reden. Die zagen Lambrecht een verkeersreflector raken, waardoor hij de controle over zijn fiets verloor en ten val kwam. Dat vertelde Malwina Pawela-Szendzielorz, de plaatsvervangende officier van justitie in Rybnik. ,,Twee renners die achter Lambrecht fietsten, zagen hoe hij in aanraking kwam met de reflector en de controle verloor. Hij draaide daardoor eerste naar rechts, dan naar links, waarna hij van de weg ging en de duiker raakte”, citeert de Poolse pers haar.

Uitsteeksels

De reflectoren langs de kant van de weg staan om de tien centimeter en steken 1,8 centimeter boven het asfalt uit. Ze dienen om in het donker de weg aan te duiden. ,,Het is triest dat middelen waarvan verondersteld wordt dat ze de verkeersveiligheid verbeteren, de oorzaak zijn van zo’n tragedie”, stelt Pawela-Szendzielorz. 

Het onderzoek zou nog niet afgerond zijn. Zo zouden er nog verschillende verhoren moeten plaatsvinden.