Sporticoon Mart Smeets neemt afscheid van het wielrennen; 5 kippenvelmomenten op een rij
i

ANP Kippa

Sporticoon Mart Smeets neemt afscheid van het wielrennen; 5 kippenvelmomenten op een rij

admin • 18:46, 15-04-2016 / Laatste Update: 20:56, 05-01-2024

Komende zondag wordt de grootste Nederlandse wielerklassieker verreden: De Amstel Gold Race. Een bijzondere dag en dat ligt niet aan de 51ste editie van deze klassieker. Nee, zondag is het de allerlaatste keer dat Mart Smeets commentaar geeft bij het wielrennen. We zetten een paar historische en grappige momenten waarin hij commentaar geeft, voor je op een rijtje. Want of je hem nu mag of niet, het is en blijft een vakman pur sang!

“Rond de Amstel Gold Race in april, de koers waarin ik in 1974 debuteerde in de wielersport, neem ik afscheid van de wielerverslaggeving. Dat doe ik met de mensen met wie ik al die jaren heb samengewerkt, zei Smeets eerder dit jaar tegen de NOS. De legendarische sportverslaggever staat bekend om zijn aparte maar geweldige commentaar tijdens wedstrijden.

  • '38 jaar en hij heeft hem'
  • Joop Zoetemelk won in 1980 op 33-jarige leeftijd als tweede Nederlander de Tour de France. De meeste wielrenners zien het einde van hun carrière dan al snel dichterbij komen. Toch werd Joop vijf jaar later wereldkampioen, door op z'n 'Zoetemelks' weg te spurten. Veel oudere mensen krijgen nog steeds kippenvel als ze Joop over de finish zijn rijden met het legendarische commentaar van Mart Smeets!

    2. 'Ta da da da da da da dum'

    Wat Smeets ook heeft bewezen is dat hij kan zingen! In 1988 finishte de Tour de France zoals altijd in Parijs op de Champs-Elysees. Nederland had in die jaren veel goede wielrenners, onder wie topsprinter Jean-Paul van Poppel. De Nederlander wint de etappe en Smeets viert dat door een liedje te zingen (Ta da da da da da da dum).

    3. 'Mag ik uw gebit even zien'

    De legendarische overwinning van Michael Boogerd in de koninginnenrit van de Tour de France in 2002 is ongetwijfeld een van de grootste Nederlandse wielrenmomenten na 2000. In die beruchte etappe moesten de renners onder andere over de legendarische bergen: Galibier, Telegraphe en Madeleine. Boogerd reed bijna de hele dag solo aan de leiding. Als de renner van Rabobank dan vlak voor de finish een grote glimlach te voorschijn tovert, vraagt de commentator zich af of we zijn gebit mogen zien.

    4. 'Wat zet je dat zooitje fantastisch in hun hemd'

    Voor Nederland was een van de spannendste edities van Parijs-Tours, een grote Franse klassieker, die van 2004. Erik Dekker rijdt zo'n beetje de hele dag in de kopgroep, wordt weer ingehaald, maar springt er elke keer toch weer vandoor. Uiteindelijk blijft hij met een Duitser over die net naar de Nederlander is komen toespringen. Daar kort achter volgt het peloton, die de twee zelfs nog lijken op te slurpen, maar Dekker gaat net op het goede moment aan waardoor hij de Duitser en het peloton op een geweldige manier voor blijft. Mart vindt het fantastisch dat 'het hele zooitje in hun hemd wordt gezet' en dat is het ook, want wat een overwinning!

    5. 'In zijn Pippo Pozatto pyjama, de Pippo Pozatto te dansen'

    Mart eert zijn collega's vaak tijdens een koers. Zo noemt hij vaak de cameramensen of geluidstechnici bij hun namen tijdens een uitzending. Maar Smeets houdt er ook van om af en toe zijn collega's te foppen zoals hier bij het WK Wielrennen in 2010 dat toen in Australië plaatsvond. Smeets ziet een wielrenner achter in het peloton genaamd: Filippo Pozzato. Hij weet dat zijn collega Martijn Hendriks, die dan thuis zit, helemaal fan is van de Italiaan en dus neemt hij hem even in de maling!

    En dit waren nog maar vijf fragmenten van de in totaal 42 jaar dat Mart Smeets commentator was bij het wielrennen. Bij de Olympische Spelen in Rio mag hij nog verslag doen van het basketbal, maar zondag horen we hem dus voor de laatste keer als wielerverslaggever. Nog een keer kunnen we dan genieten van wielertermen zoals alleen Mart ze gebruikt: 'Domino Day' , 'Rechtdoor naar school en kantoor' en 'Mevrouw van Zetten uit Tiel'! Sportnieuws.nl kan alleen maar zeggen: Senk joe Mart!

    [poll id="89"]