Wordt de Tour de France pas weer de 1e koers? 'Een realistisch scenario'
i

photo: Cor Vos

Wordt de Tour de France pas weer de 1e koers? 'Een realistisch scenario'

Martijn Baars • 14:41, 16-03-2020 / Laatste Update: 09:47, 05-01-2024

De Tour de France (eind juni) als start van het wielerseizoen. Volgens Iwan Spekenbrink, ploegbaas van Team Sunweb én voorzitter van de AIGCP (belangenbehartiger van de wielerploegen) is dat gezien de coronacrisis een reëel scenario. "Daar worden de trainingschema’s van onze renners ook op aangepast", zegt hij in gesprek met het AD.

Natuurlijk vindt ook Iwan Spekenbrink dat in deze tijden de volksgezondheid voor iedereen voorop staat. Maar in de wielerwereld buigt men zich ook over de vragen: hoe nu verder en wanneer wordt er weer gekoerst?

Realistisch scenario

Spekenbrink: "Voor de duidelijkheid: ik ben geen kenner op het gebied van virussen. Maar vooralsnog horen wij van de deskundigen dat het rijden van Tour de France (van 27 juni tot en met 19 juli) een realistisch scenario is. Misschien wat eerder. We zijn nu allerlei scenario’s op een rij aan het zetten. En passen de trainingsschema’s van onze renners daarop aan. Nu in topvorm zijn, heeft natuurlijk geen enkele zin. Daarom gaat het gas er nu af en dan weer pieken naar de zomer."

Gezondheidscrisis

Maar de Tour wordt dus gezien als een reëel doel. "De Tour als een soort start van het wielerseizoen, het klinkt inderdaad vreemd. Maar het is de realiteit. En ook daarvoor geldt: alles is afhankelijk hoe deze gezondheidscrisis zich de komende periode zal ontwikkelen."