Politiek tegen topsport: ‘Daarvoor heeft de Heer ons niet gemaakt’

21 februari 2017

anp
SGP tegen wielerkoers: 'Mens wordt overbenut'

De aankomst van de internationale wielerkoers New Energy Tour is in de gemeente Alblasserdam. Leuk, zou je zeggen. Maar in de politiek klinken kritische geluiden die we in 2017 niet meer zo vaak horen. De streng-christelijke Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) wil liever niet dat er topsport wordt bedreven.


De partij is de grootste in Alblasserdam (onderdeel van de biblebelt), dus heeft het voor het zeggen. Fractievoorzitter Jan-Willem van Leeuwen legt uit waarom hij tegen topsport is: ,,Het menselijk lichaam wordt overbenut. Daarvoor heeft de Heer het niet gemaakt."

Volgens de politicus gaat topsport gepaard met 'verheerlijking van de mens'. "Daarbij voelen wij ons niet thuis. Een groot deel van de bevolking heeft moeite met dit evenement.''

Geld
De partij wil weten wat de gemeente betaalt om de finish op zaterdag 20 mei in huis te halen, ook al omdat Rotterdam het evenement veel te duur vond. Ook is de SGP bang dat de bereikbaarheid van het dorp in het gedrang komt.

Aan de koers doen 18 professionele ploegen mee, waarvan minimaal 3 UCI World Tour ploegen, 6 UCI Europe Tour ploegen en 8 UCI continentale ploegen.