Simpele rekensom leert: Dumoulin wint de Giro

28 mei 2017

ANP

Het kan vandaag bijna niet meer misgaan voor klasbak Tom Dumoulin. Zondag is de allerlaatste rit van de 100e Giro d'Italia en de kans is zeer groot dat Dumoulin de eerste Nederlander wordt die de Italiaanse koers wint, ooit. Zeker als je kijkt naar de tijdverschillen tijdens de tijdrit van de 10e etappe tussen Dumoulin en zijn concurrenten voor het roze.


Na de 10e etappe had Dumoulin het roze stevig om zijn schouders. Hij won de tijdrit afgetekend en pakte maar liefst 2.06 op Vincenzo Nibali, 2.19 op Ilnur Zakarin, 2.42 op Thibaut Pinot en 2.53 op Nairo Quintana. Helaas verloor Dumoulin een hoop tijd in de 16e etappe, omdat hij moest poepen en was hij 2 dagen later niet opgewassen tegen het klimgeweld. Toch hield hij de schade beperkt.

In het vizier
De Nederlander heeft namelijk zijn concurrenten in het vizier. Hij moet 3 renners voor zich dulden, maar die staan allemaal binnen een minuut. Leider van het klassement, Quintana, staat op 0.53. Nibali op 0.14 en Pinot op 0.10.

Rekensom
Als we de 1e tijdrit in de Giro vergelijken met die van zondag, dan kun je met een simpele rekensom berekenen dat Dumoulin de Giro overtuigend gaat winnen.

Tijdverschil per kilometer
De tijdrit op dag 10 ging over 39,8 kilometer van Foligno naar Montefalco. Dat is 10,5 kilometer meer dan de slotetappe. Er valt voor Dumoulin dus iets minder tijd te winnen, maar als je het tijdsverschil per kilometer ten opzichte van zijn concurrenten pakt, dan zou hij het makkelijk moeten redden.

Het klassement
Dan kom je namelijk uit op de volgende top-4 in het klassement:

  1. Tom Dumoulin

  2. Nairo Quintana +0.56

  3. Vincenzo Nibali +1.06

  4. Thibaut Pinot +1.32


Tommeke gaat dus gewoon de tijdrit én de Giro winnen!

Kleine 'maar'
Er is wel een kleine maar: de vraag is hoe goed de benen van Dumoulin nog zijn, na al dat geweld in de bergen...

Wil je weten hoe laat je de televisie aan moet zetten om Dumoulin te zien winnen? KLIK HIER!