Sophie de Boer wint Koppenbergcross

2 november 2014

Sophie de Boer wint Koppenbergcross

OUDENAARDE/KOPPENBERG – Vader De Boer riep bij de laatste passage van de materiaalpost al ‘bingo’. Moeder wachtte even verderop opgetogen en glunderend de finish af. De twee voelden wat hun dochter Sophie de Boer ook al wist. In de zware Koppenbergcross in Vlaanderen kwam voor de 23-jarige veldrijdster uit Enschede alles tezamen. 

Na jaren van vele tegenslagen en stug doorgaan, lijkt voor De Boer dit seizoen eindelijk de poort naar de crosshemel op te gaan. Na eerder al te hebben gezegevierd in Ronse, won ze zaterdag met ruim verschil de klassieker op de Koppenberg.

Halverwege de wedstrijd reed ze tot haar eigen verrassing gemakkelijk het gat dicht met koploopster Nikki Harris. “Ik kan net zo goed doorgaan”, dacht ze. Niemand die haar nog terugzag.

“Dit is waarom is cross”, jubelde De Boer na afloop van de huldiging. “Goede uitslagen rijden is leuk, maar het draait toch allemaal om winnen.” Terugkijkend op de lastige weg naar de top verzuchtte ze: “Je moet gewoon niet te snel tevreden zijn. Daar word je alleen maar lui van.”
 

De Boer heeft het gevoel dat ze eindelijk de stap naar de top gezet heeft. “Na mijn zege in Ronse was ik nog een beetje sceptisch. Het parcours daar lag me goed en het was nog vroeg in het seizoen. Wat als de echt grote wedstrijden beginnen, dacht ik.” Het antwoord volgde zaterdag. En dus kon ze concluderen dat het besluit om weer terug bij papa en mama te gaan wonen, de laatste hobbel had weggenomen. “Nijmegen is een mooie stad om te studeren en misschien ga ik er ooit wel weer wonen, maar de drukte van het studentenhuis was voor mij niet goed. Ik kon me er niet focussen op wat je als sporter moet doen.”