Dubbelslag voor Mads Pedersen in Parijs-Nice, superieure Ganna leidt Tirreno

6 maart 2023

Pro Shots
Uitslagen TIrreno Adriatico Parijs Nice Ganna MvdP Arensman Kelderman Kooij Pedersen

De 2e etappe van Parijs-Nice van maandag is gewonnen door Mads Pedersen. De voormalig wereldkampioen was onder meer te sterk voor Jumbo-Visma-topper Olav Kooij en werd dankzij gepakte bonificatieseconden de nieuwe leider in het klassement.


De 163 kilometer lange etappe was weliswaar boeiend, maar ging in een gezapig tempo naar de finish waar een sprint de beslissing moest brengen. Ondanks enkele aanhakers vochten Pedersen en Kooij de ontregelde sprint uiteindelijk uit, waarin de 27-jarige Deen de 6 jaar jongere Kooij de baas was. Pedersen greep, naast de zege, ook figuurlijk de gele trui van het lijf van Tim Merlier. Dinsdag staat er een ploegentijdrit op het programma.

Tirreno
Filippo Ganna heeft maandag in de 1e etappe van Tirreno-Adriatico zijn rol als ongeziene topfavoriet waargemaakt. De man, die 2 keer wereldkampioen werd, was verreweg de snelste in een regenachtige tijdrit over 11,5 kilometer in het Italiaanse Lido di Camaiore.

De 26-jarige Ganna klokte 12 minuten en 27 seconden. De topper van INEOS Grenadiers hield onder meer nummer 2 Lennard Kämna, die een halve minuut langzamer was, achter zich. Het Amerikaanse talent Magnus Sheffield werd 3e (12.59). Alleen het podium reed de rit onder de 13 minuten uit. De Nederlanders Thymen Arensman (6e in 13.07) en Wilco Kelderman (10e in 13.16) eindigden in de top 10.

Mathieu van der Poel werd 14e. De Nederlander gaf 50 tellen toe op klassementsleider Ganna. Rivaal Wout Van Aert reed zijn 'slechtste' tijdrit in jaren: hij was een minuut langzamer dan de winnaar. De Tirreno duurt nog tot en met zondag. Dinsdag wordt er een 210 kilometer lange rit naar Follonica afgelegd.