Volleybalcoach vertrekt bij de zwembond

Volleybalcoach vertrekt bij de zwembond

admin • 12:59, 06-12-2015 / Laatste Update: 06:25, 08-01-2024

Joop Alberda stopt volgend jaar na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro als technisch directeur van de Nederlandse zwembond. "Dan maak ik plaats voor een jonge generatie", laat de 64-jarige bestuurder zondag op de EK kortebaan in Israël weten.

Nieuwe energie

De 64-jarige Fries volgde twee jaar geleden Jacco Verhaeren op, die naar Australië vertrok. "Maar na de Spelen moet een nieuwe generatie met nieuwe energie en ideeën naar alles kijken", vertelde hij aan de NOS. "Met nieuwe inzichten ook, om weer een beetje beter te worden. Want ik ben dan weer een oudere in het systeem. Ik zal zorgen voor een ordelijke opvolging, want ik ben verantwoordelijk voor de lange termijn."

Mooie reis

Alberda won als bondscoach van de Nederlandse volleyballers goud op de Spelen van Atlanta in 1996. Hij werkte vervolgens als technisch directeur bij sportkoepel NOC*NSF. "En daarna kwamen het Russische voetbal, wielrennen, atletiek, roeien en nu zwemmen op mijn pad", weet hij. "Ik heb een mooie reis langs wereldsporten gemaakt. Ik plan nooit iets. Het komt op mijn pad. Maar na Rio is het mooi geweest met deze baan."