Schoeman geeft vervuild supplement de schuld van positieve dopingtest

8 februari 2020

BSR Agency

De Zuid-Afrikaanse zwemmer Roland Schoeman geeft vervuilde supplementen de schuld van zijn positieve dopingtest. De 39-jarige zwemmer, die een schorsing van 1 jaar kreeg opgelegd door de internationale zwembond, hoopt nog steeds te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokyo.


"In mei vorig jaar heb ik verschillende supplementen gebruikt, allemaal met zorg geselecteerd, om iedere kans op een verkeerde dosis of verkeerde stof te vermijden", zei hij in een verklaring na de positieve test op het supplement GW501516. "Ik heb negatief getest op iedere vervuiling in de 2 testen voor mei 2019 en in de 2 testen meteen erna. Ik zou nooit bewust een verboden middel nemen en zeker niet een middel dat de kans op kanker, hartfalen en beroertes vergroot.”

Erelijst en ambitie
Schoeman won in Athene 2004 goud met de estafette op de 4x100 meter. Individueel behaalde hij nog een zilveren en bronzen medaille in de Griekse hoofdstad. Aangezien de 39-jarige zwemmer al voorwaardelijk was gestraft, is de schorsing op 17 mei van dit jaar afgelopen. "Het blijft mijn ambitie om waar mogelijk deel te nemen aan de Olympische Spelen dit jaar", zei hij.