Bolt pakt weer olympisch goud op de 100 meter (video)

15 augustus 2016

ANP

Het is 'm weer gelukt! Voor de derde keer op rij is Usain Bolt olympisch kampioen op de 100 meter. Hij is de eerste atleet ooit die dat flikt.

Tijdens de vorige twee Spelen in Peking (2008) en Londen (2012) werd het Jamaicaanse loopwonder olympisch kampioen op de 100, 200 en 4x100 meter. Bolt wil in Rio tijdens zijn laatste Olympische Spelen al die titels prolongeren. De eerste haalde hij zondag al binnen, later in de week doet de Jamaicaan nog mee aan de 200 en 4x100 meter. Achter Bolt eindigde Justin Gatlin als tweede en Andre De Grasse als derde.

Bolt liep in de aanloop naar de Spelen, tijdens de Jamaicaanse trials, een hamstringblessure op. Het was daarom lang de vraag of hij klaar was voor de strijd met Justin Gatlin, de Amerikaan die met 9,80 de beste tijd van dit jaar in handen had. In de halve finales bewees het Jamaicaanse loopwonder echter al dat hij op tijd zijn vorm hervonden had. Bolt liep soepel naar 9,86, terwijl hij al ruim voor de finish uitdagend opzij keek.

Slechte start
In de grote finale in het volgepakte Olympisch Stadion was Bolt niet al te best weg, maar met zijn grote passen snelde hij langs Gatlin die op kop lag. Al voor het passeren plantte Bolt zijn duim tegen zijn borst: ik ben en blijf de koning van de sprint, zo liet hij zien.

Bolt schreef opnieuw sporthistorie. Voor de derde keer op rij schreef het Jamaicaanse sprintfenomeen de 100 meter op zijn naam bij de Olympische Spelen. Net als bij Peking 2008 en Londen 2012 was Bolt (29) de beste in de finale van het koningsnummer in het Olympisch Stadion van Rio.

Carl Lewis
De Amerikaanse sprinter Carl Lewis won de 100 meter twee keer achter elkaar, op de Spelen van 1984 (Los Angeles) en 1988 (Seoul). Bolt evenaarde de prestatie van Lewis vier jaar geleden in Londen. Daar won hij, net als in Peking, goud op de 100, 200 en 4x100 meter. De Jamaicaan gaat in Rio voor een zogeheten 'triple-triple'. Bolt wil zijn drie olympische titels opnieuw prolongeren. Door de eerste missie kon zondag een krul, komende week volgen de 200 en 4x100 meter.