Bolt adviseert jonge atleten: 'Houd plezier en verminder de druk'

Bolt adviseert jonge atleten: 'Houd plezier en verminder de druk'

Trevor Wagener • 21:02, 01-08-2017 / Laatste Update: 10:28, 12-12-2023

Hij staat aan de vooravond van zijn allerlaatste kunstje in de atletiekwereld en dan stopt hij er toch echt mee. Het afscheid van Usain Bolt tijdens de komende WK in Londen valt de sprinter niet zwaar. Integendeel! De 8-voudig Olympisch kampioen heeft advies voor jonge atleten:

"Het is hard om om te moeten gaan met druk", zegt Bolt tijdens een persmoment van sportorganisatie IAAF. "Zo voelde ik dat ook. Heel mijn land dacht dat ik 'wel even zou winnen'. Overwinningen behalen was ook het enige dat ik wilde."

Tegenslagen

De ster benadrukt dat die druk erger werd toen het lichamelijk tegenzat. "Toen kwam er nog meer druk en werd ik gek. Daarom zeg ik ook: laat kinderen kind zijn en pers niet alles uit hen. Stop met het opleggen van druk en laat ze plezier hebben."

Bolt, die daaraan toevoegde zin te hebben in zijn 1e 100 meter finale als toeschouwer, heeft te veel jonge atleten zien stoppen. "Ze hadden allemaal talent, maar stopten of raakten uit beeld vanwege die druk."

"The proudest moment in my career was winning 🥇 as a junior in front of a home crowd. Nothing beats that feeling." - @usainbolt #IAAFworlds

— IAAF (@iaaforg) 1 augustus 2017