Eerste zwarte winnares olympisch goud overleden

Eerste zwarte winnares olympisch goud overleden

11:04, 15-07-2014 / Laatste Update: 11:49, 07-01-2024

ALBANY - Alice Coachman, de 1e zwarte vrouw die olympisch goud won, is maandag (plaatselijke tijd) overleden. De Amerikaanse oud-atlete, die bij de Olympische Spelen in 1948 in Londen het hoogspringen won, stierf op 90-jarige leeftijd in een ziekenhuis vlakbij haar woonplaats Albany in de staat Georgia.

Coachman domineerde jarenlang het hoogspringen, maar moest lang wachten voordat ze het olympisch podium kon betreden. De Spelen van 1940 en 1944 gingen immers vanwege de Tweede Wereldoorlog niet door. In totaal veroverde ze 34 Amerikaanse titels.

Erfenis
,,Haar olympische titel is maar een deel van de ongelooflijke erfenis die zij achterlaat. Alice Coachman was een inspiratie voor generaties atleten'', zei Scott Blackmun, de baas van het Amerikaanse olympisch comité.

Weigering
De atlete ondervond in haar kinderjaren hoe moeilijk het was om als donker meisje een sportcarrière op te bouwen. De universiteit van Albany weigerde haar toegang tot de atletiekbaan om te trainen. Coachman sterkte haar lichaam met zelfgemaakte fitnessapparaten en kweekte conditie door blootsvoets over onverharde paden te rennen.

​Hall of Fames
Coachman sprong bij de Spelen in Londen in haar 1e poging over 1,68 meter. De Britse Dorothy Tyler kwam tot dezelfde hoogte, maar had 2 pogingen nodig. De Amerikaanse is in vele 'Hall of Fames' opgenomen.