Fabrikant meldonium: 'Belangrijk voor het seksleven van atleten'

Fabrikant meldonium: 'Belangrijk voor het seksleven van atleten'

Martijn Baars • 14:55, 18-04-2016 / Laatste Update: 22:13, 12-12-2023

Als het aan de producent van het dopingmiddel meldonium ligt, mag elke sporter het goedje volgend jaar weer gebruiken. ,,Atleten danken hun leven aan meldonium. En veel mannelijke atleten gebruiken het middel zelfs om hun potentie op te krikken. Laten we dat hen en hun partners niet ontzeggen'', klonk het maandag volgens het Russische R-sport tijdens een persconferentie.

,,Meldonium is nooit gebruikt als doping. In veel landen heeft het medicijn levens gered. Sporters hebben het recht om in leven te blijven'', ging het betoog van het Letse bedrijf Grindeks verder. Dat produceert het middel tegen hartproblemen al decennia, maar sinds dit jaar staat het op de lijst van verboden middelen van het mondiale antidopingagentschap WADA.

Betrapt

Sindsdien zijn al zeker tweehonderd atleten betrapt op het gebruik van het middel, waarvan Grindeks zelf op de website zegt dat het prestatiebevorderend werkt bij gezonde mensen, en klaarblijkelijk niet alleen in de sportarena. De bekendste 'dopingzondaar' is tennisster Maria Sharapova.

Dopinglijst

Toch wil het bedrijf dat het WADA het medicijn snel van de dopinglijst haalt. ,,We zijn al een tijd bezig het WADA te overtuigen dat dit geen dopingmiddel is. Voor 1 januari volgend jaar willen we dat meldonium weer gebruikt mag worden.''