'Gatlin in de problemen na het vreten van verboden middeltjes'
i

Getty Images

'Gatlin in de problemen na het vreten van verboden middeltjes'

Bart van der Wijst • 09:18, 19-12-2017 / Laatste Update: 07:35, 08-01-2024

Topsprinter Justin Gatlin, die op het WK Usain Bolt klopte op de 100 meter, is opnieuw in opspraak geraakt. De Engelse kwaliteitskrant The Telegraph meldt dat zijn trainer Dennis Mitchell bereid was dopingproducten te verstrekken en dat zijn makelaar Robert Wagner toegaf dat de atleet zelf ook nog altijd doping gebruikt.

De producten zouden de Verenigde Staten zijn binnengesmokkeld. Gatlin ontkent alle beschuldigingen en heeft Mitchell inmiddels ontslagen. De Athletics Integrity Unit (AIU) gaat de beschuldigingen van de Engelse krant onderzoeken.

Undercover zonder Alberto Stegeman 

The Telegraph stuurde in juli journalisten undercover naar het trainingskamp van Justin Gatlin in Florida. Ze zochten namens een verzonnen castingbureau een coach die een acteur in de juiste vorm kon krijgen om de rol van een atleet te spelen.

Wagner, die in het verleden al zaken regelde voor Gatlin en ooit grote namen als Heike Drechsler en Ben Johnson in zijn portefeuille had, opperde dat testosteron en menselijk groeihormoon daarbij nuttig konden zijn. Wagner zei dat hij voor de nodige voorschriften kon zorgen, met de hulp van een bevriende dokter in Oostenrijk die hem al meer dan eens van hormonen had voorzien. In ruil voor 250.000 dollar.

Wagner blufte dat doping voor hem een 'dagelijkse zaak' was en ook 'zijn specialiteit'. Op de vraag of hij recent betrokken was bij dopingzaken, antwoordde Wagner: "Drie maanden geleden zelfs nog. Voor het seizoen gedaan was. Op dit moment. En natuurlijk zodra het seizoen begint." Waarna Wagner atleten begon op te noemen die volgens hem doping namen: "Denk je dat Justlin Gatlin dit niet doet? Denk je dat Dennis Mitchell het niet doet? Iederéén doet het."

Amerikaan zegt van niet

Gatlin, die in 2001 en 2006 al eens een dopingschorsing uitzat, ontkende dat hij zich weer aan doping had bezondigd. De laatste keer dat hij gebruikte, zo beweerde de Amerikaan zelf, was in 2015.

Zijn trainer, Dennis Mitchell (ex-olympisch kampioen en in 1998 2 jaar geschorst wegens te hoge testosteronwaarden bij een dopingcontrole) bracht Gatlin echter in een lastig parket. Hij bleek bereid om de acteur te coachen én bood zelfs aan dokters te regelen die de doping konden toedienen.

Mitchell zei volgens The Telegraph dat bepaalde atleten 'doping op maat' gebruiken, om positieve tests te vermijden. Hij sprak echter tegen dat Gatlin of andere atleten uit zijn team zich dopeerden.

Meteen de deur uit gesmeten

Gatlin ontsloeg Mitchell maandag meteen. Volgens zijn advocaten had de wereldkampioen, die in augustus Usain Bolt klopte, alleen ingestemd in een ontmoeting met de journalisten om Wagner een gunst te doen. "Dat was een inschattingsfout.'' Gatlin legde ook de resultaten van 5 jaar dopingtesten voor: geen enkele keer testte hij nog positief. Dat zegt overigens niets, zo bewezen oud-wielrenner Lance Armstrong en voormalig topatlete Marion Jones in het verleden al.

Bij de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) en het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) nemen ze de zaak ernstig. Zij openden een onderzoek naar de sprinter, nadat The Teleghraph hen had geïnformeerd. "Dit zijn uiterst zware beschuldigingen,” reageerde IAAF-voorzitter Sebastian Coe. "De Ethische Commissie zal de zaak onderzoeken in de mate dat hun mandaat dat toelaat.''