‘Matchfixing een veel groter probleem dan doping’

‘Matchfixing een veel groter probleem dan doping’

admin • 08:00, 21-01-2015 / Laatste Update: 12:58, 13-12-2023

NIJMEGEN - De wereld anti-doping autoriteit WADA kreeg onlangs via diplomatieke weg de vraag of men de bestrijding van matchfixing erbij wil pakken. "Ik denk niet dat het gaat gebeuren", zegt Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit.

Hij ziet weliswaar parallellen in de manier waarop de sportwereld reageert op het binnengedrongen kwaad, maar matchfixing is volgens hem niet van dien aard dat een internationale sportautoriteit het probleem kan indammen. "Anders dan bij doping, is matchfixing alleen te bestrijden door de overheden en justitiële apparaten", denkt Ram. "Voor de sportbonden is er alleen een rol weggelegd op het gebied van preventie."

Ook Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam ziet parallellen met doping als het gaat om de fases van ontkenning, bagatelliseren en bewustwording, maar daar houdt voor haar elke vergelijking op. "Matchfixing is een veel groter probleem. Ik heb tenminste nog nooit gehoord van een sporter die met een pistool op zijn hoofd gericht doping moest nemen. Het gaat hier om georganiseerde misdaad, die de sporter in haar macht heeft." Ze is het dan ook met Ram eens dat alleen een gezamenlijke wereldwijde aanpak enige kans van slagen heeft.