Oude 'studie' komt boven water: atleten gebruiken véél meer doping dan gedacht
i

ANP

Oude 'studie' komt boven water: atleten gebruiken véél meer doping dan gedacht

admin • 23:51, 29-08-2017 / Laatste Update: 18:18, 12-12-2023

Met 6 jaar vertraging is een controversiële studie over dopinggebruik in het atletiek gepubliceerd. Anonieme enquêtes op grote kampioenschappen in 2011 geven de indruk dat er nog veel meer doping wordt gebruikt dan aangenomen. Dat schrijft The Guardian.

In de studie geeft zowat de helft van de atleten dopinggebruik in het voorbije jaar toe. Op basis van bloed- en urinetesten gaat het wereldantidopingagentschap WADA uit van slechts 1 à 2% dopinggebruikers per jaar. Op basis van het biologisch paspoort werd dat opgetrokken tot 14%.

Vraagtekens

De 'nieuwe' studie werd besteld door het WADA, en de eerste resultaten werden in 2013 al gelekt aan The New York Times. In het Verenigd Koninkrijk kregen parlementariërs de studie in handen. Waarom kreeg niet iedereen ze te zien? Volgens Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekbond IAAF, waren er heel wat vraagtekens bij de gebruikte methodologie.

Doofpot

Daarop stelde Rolf Ulrich, die de studie uitvoerde, dat het IAAF de publicatie tegenhield, in een poging het dopinggebruik 'in de doofpot te houden'.

Groot verschil

Na 6 jaar getouwtrek is de studie nu toch gepubliceerd, en blijkt dat de sporters zijn bevraagd op het WK atletiek in Zuid-Korea (1.203 atleten) en de Pan-Arabische Spelen in Qatar (965 atleten), allebei in 2011. Op het WK gaf 43 procent toe doping te hebben gebruikt in het voorbije jaar, op de Pan-Arabische Spelen liep dat op tot 57 procent. De standaard dopingtesten van het WADA leverden respectievelijk 0,5 en 4 procent positieve gevallen op, maar dan ging het enkel over de kampioenschappen zelf.