Semenya over testosteron-uitspraak CAS: 'Zal me niet tegenhouden'
i

BSR

Semenya over testosteron-uitspraak CAS: 'Zal me niet tegenhouden'

Sjors Tanis • 17:08, 01-05-2019 / Laatste Update: 09:16, 07-01-2024

Caster Semenya weigert zich neer te leggen bij de afwijzing van haar beroep door sporttribunaal CAS tegen de nieuwe regelgeving van de internationale atletiekfederatie IAAF. De Zuid-Afrikaanse is een van de atleten met van nature een te hoge testosteronspiegel en moet die waarde voortaan met medicijnen minimaliseren.

,,De IAAF heeft een 10-tal jaren geprobeerd me af te remmen, maar dat heeft me alleen maar sterker gemaakt'', zegt de 2-voudig olympisch kampioene op de 800 meter in een verklaring.

Besluit aanvechten?

,,De beslissing van het CAS zal me niet tegenhouden. Ik zal opnieuw opstaan en jonge vrouwen en atletes in Zuid-Afrika en de rest van de wereld blijven inspireren.'' Semenya en haar advocaten overwegen het besluit elders aan te vechten.

De IAAF voert de regel, die geldt voor hardloopsters op de afstanden tussen 400 en 1500 meter, per 8 mei in omdat vrouwen met een hogere testosteronwaarde in het voordeel zouden zijn. Het CAS kon zich in die redenering, die tot een eerlijkere strijd moet leiden, vinden.