Zilveren medaillewinnaar vraagt aandacht voor onderdrukking

Zilveren medaillewinnaar vraagt aandacht voor onderdrukking

Martijn Baars • 20:33, 21-08-2016 / Laatste Update: 11:51, 08-01-2024

De Ethiopische atleet Feyisa Lilesa kwam zondag als 2e over de finish tijdens de marathon op de Olympische Spelen. Bij het passeren van de streep hield hij zijn armen gekruist voor zijn gezicht, waarmee hij zich solidair verklaart met Oromo's; een bevolkingsgroep in Ethiopië die stelselmatig onderdrukt wordt door de overheid.

De gekruiste armen zijn kenmerkend voor de protesten die de Oromo al sinds 2014 voeren tegen de overheid. De Oromo zijn een grote etnische groep in het Afrikaanse land, maar worden tegengewerkt door de overheid. Leden van de groep worden veelal opgepakt en leiden een marginaal bestaan. Toen in 2014 de overheid plannen had om de grenzen van de hoofdstad Addis Abeba te verleggen, waardoor dorpen en steden met veel Oromo werden ontheemd, braken de protesten uit.

Historie

Met de actie van Lilesa vraagt hij mondiale aandacht voor de problematiek in zijn thuisland. Dat het precies op de Olympische Spelen gebeurt is niet geheel verwonderlijk. De Spelen zijn al vaker het podium geweest voor een politieke strijd of statement. Zo is de foto van Tommie Smith en John Carlos met gebalde vuist in 1968 wereldberoemd. Zij verklaarden zich solidair met Black Power, dat zich hard maakte tegen racisme in de Verenigde Staten.