Zuid-Afrikaanse minister van sport is boos: 'IAAF schendt Semenya's mensenrechten'
i

BSR

Zuid-Afrikaanse minister van sport is boos: 'IAAF schendt Semenya's mensenrechten'

Trevor Wagener • 12:14, 16-02-2019 / Laatste Update: 03:19, 06-01-2024

Tokozile Xasa, de Zuid-Afrikaanse minister van Sport, is woest! Ze heeft de internationale atletiekfederatie IAAF beschuldigd van schending van de mensenrechten vanwege de nieuwe regel die atletes verplicht medicatie te slikken bij een te hoge testosteronspiegel.

Caster Semenya, landgenote van Xasa, is een van de atletes die door de IAAF wordt gerangschikt onder de vrouwen die van nature te veel testosteron aanmaken. Zij vecht maandag de bizarre regel van de atletiekbond aan bij het internationale sporttribunaal CAS.

Rechten schending

"De wereld heeft apartheid ooit een misdaad tegen de menselijkheid genoemd. We roepen de wereld nu opnieuw op een grove schending van de mensenrechten te veroordelen", zei Xasa. "Deze regel tast de identiteit en de privacy van het vrouwelijk lichaam en daarmee een gevoel van veiligheid aan. Het is nog altijd onduidelijk waarom de regels moeten worden aangepast."

IAAF vs Semenya

De medicatie zou in 1e instantie vanaf 1 november vorig jaar verplicht worden, maar de IAAF besloot de maatregel uit te stellen totdat de door Semenya aangespannen zaak is afgerond. Door de spierversterkende werking van de te hoge testosteronspiegel zou Semenya een onevenredig voordeel hebben ten opzichte van vrouwen die dat niet hebben.

Ze zou daarom pillen moeten slikken om ervoor te zorgen dat haar lichaam minder testosteron aanmaakt. De 2-voudig olympisch kampioene op de 800 meter weigert op bevel van de atletiekfederatie de vereiste pillen te slikken. "Ik wil puur natuur lopen, zoals ik ben geboren."

Ontkenningsfase

De nieuwe regel over DSD (Differences of Sexual Development) geldt alleen voor de middellange afstanden (de 400 meter, 800 meter en 1.500 meter) en het hordelopen. De IAAF heeft altijd ontkend dat de regel specifiek tegen de persoon Semenya gericht is.