Gilbert kon pas na 2,5 uur plassen bij de dopingcontrole: 'Zelfs bier hielp niet'
i

AFP

Gilbert kon pas na 2,5 uur plassen bij de dopingcontrole: 'Zelfs bier hielp niet'

Martijn Baars • 11:26, 04-07-2017 / Laatste Update: 05:03, 07-01-2024

Philippe Gilbert beleefde maandagavond een horroravond. De Belgische wielrenner moest na de 3e etappe van de Tour de France naar de dopingcontrole, maar kon maar niet plassen. Pas na 2 uur en 20 minuten stapte hij opgelucht naar buiten.

Om iets voor 8 uur 's avonds, als de etappe al bijna 3 uur voorbij is, kwam Gilbert uit de vrachtwagen waar het anti-doping-lab in is gevestigd. "Goh, dat was lang. Voor mij, voor die controleurs, voor jullie, journalisten... Sorry, bij deze. En dank voor het wachten. We hebben werkelijk alles geprobeerd. Kraan laten lopen, een biertje uit de ijskast van Sporza Radio... Niks hielp", zei hij na zijn plasje tegen Het Laatste Nieuws.

'Dat mag je nooit doen'

Na afloop konden hij en de ploeg er wel om lachen. Ploegleider Wilfried Peeters: "Op 50 kilometer van de finish, op de laatste klim, is hij nog gaan plassen. Mag je nooit doen. Dat wéét je, als renner. En als het eenmaal komt, dan stopt het niet meer. Je zal zien. In de 11 kilometer naar het hotel zullen we nog 6 keer moeten stoppen."