Darts-caller Marco Meijer over zijn dure rekenblunder en scheiding met de BDO
i

BSR Agency

Darts-caller Marco Meijer over zijn dure rekenblunder en scheiding met de BDO

admin • 11:48, 22-12-2019 / Laatste Update: 03:25, 07-01-2024

Doordeweeks rijdt Marco Meijer (31) in zijn Mercedes Sprinter van de zaak honderden kilometers per dag om scheepsonderdelen af te leveren door de hele Benelux. In de weekenden staat hij het liefst met een microfoon in zijn hand op de oche. Meijer werkt inmiddels al 11 jaar als caller. “Dit is mijn hobby. Ik krijg wel betaald, maar kan er niet van leven. Al zou ik er eind van het jaar wel leuk van op vakantie kunnen.”

Hoe kom je als caller ooit op de grote podia van de BDO terecht? “Ik deed toen ik 17 was mee aan de lokale dartstoernooien. Er stond een man die de scores omriep in de finale en ik zei gewoon tegen hem: “Ik denk dat ik dat beter kan dan jij.” Meijer bouwde een naam als caller op tijdens een demonstratiewedstrijd waar Gary Anderson en Gary Robson gooiden. Hij viel Robson op: “Ik vertelde toen dat ik dit pas de 6e keer was dat ik zou gaan callen, dus dat ze er niet te veel van moesten verwachten. Na de wedstrijd zei Robson tegen mij dat ik hier echt wat mee moest gaan doen.”

Robson deed een goed woordje voor Meijer bij de organisatie van toernooien en een paar jaar later, op zijn 23ste, maakte hij zijn TV-debuut op het WK van de BDO.

Hotelletje boeken met darters

De Zuid-Hollander kijkt met veel plezier terug op zijn tijd bij de BDO, het kleine broertje van de PDC. “Achter de schermen is het net 1 grote familie. Ik weet dat iedereen dat altijd zegt, maar het voelt ook echt zo.” Als er vluchten naar Engeland worden geboekt, wordt er regelmatig met Nederlandse darters als Wesley Harms of Richard Veenstra, als ze meedoen, overlegd welke vlucht of hotel we samen nemen. “In het voetbal zou dat misschien niet kunnen. Maar in het darten maakt niemand het wat uit dat je zo als ‘scheidsrechter’ buiten de wedstrijden om contact hebt met spelers.”

Weg bij de BDO

Na 7,5 jaar bij de BDO besloot Meijer met zijn collega-callers te stoppen bij de British Darts Organisation. De organisatie van de dartsbond staat op losse schroeven en dus was het tijd om afscheid te nemen. “Ik wil niet mijn goede naam verbinden aan zo’n slecht product.” De BDO verkeert al een tijd in zwaar weer en even leek het erop alsof ze niet eens hun eigen WK in 2020 konden organiseren.

Callen door heel Europa en daarbuiten

Hoewel Meijer niet meer voor de BDO werkt, heeft hij het nog druk genoeg met Europese wedstrijden. “De grote Open-wedstrijden, zoals de Dutch Open, worden gewoon door de nationale bond van dat land waar het wordt gespeeld georganiseerd. Die wedstrijden zijn er ook in Duitsland, Engeland of Zwitserland om maar wat te noemen. Dus ook al ben ik weg bij de BDO, bij die Open-toernooien ben ik gewoon aanwezig. In juli sta ik zelfs weer voor de 2de jaar op rij op de Austrlian Open Darts.”

Duur rekenfoutje

Tekenend voor het vriendelijke sfeertje is dat Scott Waites nog weleens tegen Meijer met een knipoog zegt dat hij 2500 euro van hem krijgt. De caller maakte in de finale van de Dutch Darts Open 2014 tussen Scott Waites en Ross Montgomery eens een rekenfout in de laatste, allesbeslissende leg waardoor Montgomery op een makkelijkere dubbel uitkwam en de wedstrijd won. Het verschil tussen de nummer 1 en 2 in prijzengeld bedroeg 2500 euro

Montgomery stond op 121 en gooide 87 waardoor hij op 34 uit zou komen. In plaats daarvan riep Meijer door een rekenfout dat Montgomery 93 gooide en dus op 28 stond. “Hij kon beide dubbels met 1 pijl uitgooien, maar dubbel 17 om 34 uit te gooien is net wat lastiger dan een dubbel 14 om 28 uit te gooien. Als je per ongeluk in plaats van dubbel 17 de enkele 17 raakt, heb je daarna minimaal 2 pijlen nodig om de wedstrijd uit te gooien. Wanneer je de enkele 14 in plaats van de dubbel 14 raakt, heb je daarna nog 2 pijlen om direct voor de dubbel 7 te gaan. Montgomery gooide vanaf 28 een enkele 14 en daarna dubbel 7 om de wedstrijd te winnen. Toen Montgomery ging staan om uit te gooien en zag dat hij op 28 stond, wist ik dat ik een fout had gemaakt. Ik zag Waites ook kijken met een blik van ‘klopt dat wel?’, maar het was al te laat om er nog wat aan te veranderen.”

“Ik zat toen echt vloekend in mijn hotelkamer, maar het is uitgepraat en achteraf kan ik er wel om lachen. Een weekje later stonden Montgomery en Waites op een toernooi in Blackpool weer tegenover elkaar. Mag je raden wie die wedstrijd moest callen.. Toen bleef ik wel foutloos!”

Toekomst bij de PDC

De volgende stap in de carrière van Meijer moet de overstap naar de PDC worden. Er zijn natuurlijk maar 5 plekjes, dus het is wachten tot iemand stopt en hopen dat ik een keer de kans krijg. In november heb ik al wel een klein event voor de PDC Europe in Duitsland gedaan. Ik vind het mooi om het WK te kijken, maar het zou nog mooier zijn om daar te staan.”