Hoe de rokende en bierdrinkende Jocky Wilson uitgroeide tot darticoon

20 maart 2017

Daily Record

Het was 1 van de markantste darters uit de jaren '80: De Schot Jocky Wilson. Een klein ventje met een rare manier van gooien. In de tijd dat bier drinken en roken op het podium nog de normaalste zaak van de wereld was, groeide hij uit tot één van de beste spelers van de wereld. Om hem niet te vergeten, wordt zijn onwerkelijke levensverhaal verteld in een nieuw toneelstuk: van arme sloeber tot wereldster.


Jocky Wilson, geboren in Kirkcaldy, begon pas op zijn 29ste met darten. Nadat hij in een klein Schots café met een toernooi zijn eerste 500 pond op zijn naam schreef, wist hij zeker dat hij prof wilde worden. Met zijn kleine, dikke lichaam en tandloze grijns was hij binnen de kortste keren ontzettend populair op de Britse televisie.

De charismatische darter werd 2 keer wereldkampioen. In 1982 en in 1989 liet hij zien dat hij niet alleen een gek mannetje was, maar ook heel goed kon darten.

Diabetes
In de jaren '90 nam zijn leven een hele andere wending. Door zijn drankmisbruik en ongezonde levensstijl kreeg Wilson diabetes en was hij niet meer in staat om te darten. Hij raakte in de vergetelheid. De laatste jaren van zijn leven leefde hij van een arbeidsongeschiktheidsuitkering in een piepklein flatje in zijn geboorteplaats. 5 jaar geleden overleed hij op 62-jarige leeftijd.
'Trots op zijn prestaties'
Om zijn bijzonder tragische leven te eren, wordt er een toneelstuk over Wilson gemaakt. 2 stadsgenoten van de darter, Jane Livingstone en Jonathan Cairney, zien zijn leven als een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van hun stad. "Door Jocky's hoogtepunten en ondergang gingen velen hem zien als een Schotse held, maar sommigen schaamden zich ook voor hem. Wij blijven trots op zijn prestaties en vinden dat zijn bijzondere leven een toneelstuk verdient", vertelde Livingstone aan de BBC.

Liters bier zuipen
En bijzonder is zijn leven zeker. John Thomas Wilson bracht 1 jaar van zijn jeugd door in een weeshuis nadat hij door zijn ouders het huis uit werd gezet. Hij kreeg zijn leven niet op de rit. Wilson had verschillende baantje als visverwerker en mijnwerker. Toen hij werkloos werd en zijn carrière uit zijn handen zag glippen, besloot hij zijn leven om te gooien en professioneel darter te worden. Binnen 3 jaar was hij uitgegroeid tot een wereldkampioen. Zijn confrontaties met het publiek en het zuipen van liters bier op het podium maakte van hem meer dan alleen een wereldkampioen. Hij groeide uit tot één van de bekendste persoonlijkheden in de sport.
Acteur Grant O'Rourke speelt Wilson in het toneelstuk. "Zijn ongelooflijke wil om te winnen heeft mij overtuigd zijn rol op me te nemen. Door een inkijkje in zijn leven is mijn respect voor darts vergroot."

'Jocky was niet serieus'
Op dit moment is Gary Anderson Schotland's bekendste darter. Hij is, net als Wilson, 2 keer wereldkampioen geworden. Hij is teleurgesteld dat hij Jocky Wilson nooit heeft ontmoet. "Toen hij klaar was met darter begon ik net. Ik heb veel over zijn leven gehoord." Anderson zegt dat hij Wilson als voorbeeld ziet in hoe hij de sport beleeft. "Ik wil nog graag zo zijn zoals Jocky vroeger was. Af en toe een grapje maken op het podium. Je moet de sport niet te serieus nemen. En dat is precies wat Jocky zo geliefd maakte."

Wil jij het belangrijkste DARTNIEUWS gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met DARTS AAN naar 06 135 591 70 of klik hier.

reacties
ReageerReageer op dit bericht