'Darters geloven echt dat ze niet kunnen gooien zonder een paar biertjes'
i

EPA

'Darters geloven echt dat ze niet kunnen gooien zonder een paar biertjes'

Martijn Baars • 13:32, 08-01-2018 / Laatste Update: 21:10, 07-01-2024

Darten en alcohol zullen nooit meer zonder elkaar kunnen. In de jaren 80 en 90 gaven spelers als Jocky Wilson en Andy Fordham openlijk toe dat ze (veel te veel) alcohol moesten drinken om te kunnen presteren aan de oche. De BBC sprak experts over de combinatie van alcohol en topsport.

"Van alcohol is bekend dat het de scherpe randjes afhaalt. Het vermindert stress en spanning. Dus het zou kunnen dat darters beter presteren als ze alcohol op hebben", zegt professor Robert Adron Harris tegen de BBC.

Nervositeit

Volgens Paul Gillings lopen darts en nervositeit hand in hand. Ook zit het in de sport ingebakken dat alcohol zou helpen tegen de stress en spanning. "Spelers geloven echt dat ze niet kunnen darten zonder een biertje. Dat kan variëren van 1 tot 10 bier."

24 flesjes bier en brandy

Jocky Wilson gaf ooit eens toe 7 of 8 wodkaatjes nodig te hebben om te kunnen presteren. Andy Fordham dronk volgens hardnekkige geruchten 24 flesjes bier en een hoop brandy toen hij wereldkampioen bij de BDO moest worden in 2004. The Viking zei zelfs dat mensen hem nog nooit nuchter hadden zien spelen. Volgens hem kon hij niet gooien als hij niet zoveel had gedronken van tevoren.

Trillen en zweten

Logisch ook, zegt onderzoekster Anya Topiwala. "Hoe meer alcohol je drinkt, hoe beter je de negatieve effecten kan weerstaan. Alcohol houdt dingen als trillen, zweten en faalangst weg. Ik kan me voorstellen dat die dingen niet goed zijn als je goed wil darten."