Van Gerwen maakt zich op voor zijn vakantie met Daphne
i

Lawrence Lustig/PDC

Van Gerwen maakt zich op voor zijn vakantie met Daphne

Robert Hüsken • 22:14, 03-01-2017 / Laatste Update: 17:45, 07-01-2024

Zo, de wereld volgens Michael van Gerwen klopt weer. Die twee jaar zonder wereldtitel waren een hinderlijke smet op de heerschappij van de dartssport die hij met het winnen van het WK in 2014 heeft ingezet.

My baby

Als een Zonnekoning, relaxed en vrolijk, paradeert Mighty Mike de middag na zijn machtsgreep door de gangpaden van het prachtige, statige Renaissance hotel in hartje Londen, waar hij tijdens het wereldkampioenschap resideerde. Ver weg van hordes mensen die om een handtekening vragen, ver weg ook van het spelershotel waar vrijwel al zijn concurrenten zijn neergestreken. Niks mocht hem afleiden van zijn grote doel; het terugveroveren van de Sid Waddell Trophy, die hij in 2014 ‘my baby’ noemde toen hij de cup voor het eerst mocht omhelzen.

,,Zo, dat is klasse van Raymond. Hij komt morgen toch naar het Award Dinner”, zegt Van Gerwen tegen het Algemeen Dagblad. ,,Hij zat er helemaal doorheen na die nederlaag tegen mij, maar nu komt hij toch naar Londen. Mooi.” De Vlijmenaar heeft zin in de gezamenlijke maaltijd van spelers, organisatoren en grote sponsors waarop hij -dat kan niet anders - de prijs voor beste darter van het jaar krijgt uitgereikt. ,,Alleen al daar binnenkomen als wereldkampioen is prachtig. Iedereen in die zaal van het superchique Royal Dorchester hotel is in driedelig pak en staat dan op om te klappen. Kippenvel, echt.”

Lees ook: Sicke MvG-lookalike dolblij met WK-winst Van Gerwen

Dat Van Barneveld zichzelf na de uitschakeling ‘niet meer goed genoeg’ noemde, vindt Van Gerwen overigens ‘bullshit’. ,,Hij heeft zijn beste darts ooit gegooid dit toernooi.” Maar of Barney het WK nog ooit zal winnen, betwijfelt hij. ,,Net als Phil Taylor kan Raymond nog altijd van iedereen winnen. Maar op een WK moet je drie weken scherp zijn, van Gary Anderson én van Michael van Gerwen winnen. Dat zie ik die twee, met alle respect, niet gauw meer doen.”

Vakantie

Wat als hij de finale van Gary Anderson niet had gewonnen? ,,Dan was de vakantie van Daphne en mij in Zuid-Afrika de komende weken een heel stuk minder gezellig geworden. Maar luister, het kan altijd erger. Iemand die bij de Olympische Spelen net naast goud grijpt, krijgt pas vier jaar later weer een kans op dat allerhoogste podium. Voor ons is het WK het ultieme en dat vindt gelukkig elk jaar plaats.”

Darts op de Olympische Spelen? Van Gerwen ziet het niet snel gebeuren. ,,Eerst moeten de PDC en de BDO elkaar zien te vinden, want een sport mag maar 1 bond hebben om olympisch te worden. En dan nog kan het wel een tijdje duren. Maar darts wordt wel steeds professioneler, we hebben ook dopingcontroles en zo.” De kritiek dat darts geen sport is omdat ook de beste beoefenaars niet allemaal even atletisch gebouwd zijn, wuift hij weg. ,,Voor darts heb je een andere fitheid nodig dan voor veel andere sporten. Ga maar eens twee uur staan gooien onder die warme lampen met 3.000 zingende mensen in je nek. En dan komt het mentale aspect er nog bij. En een heel het jaar door van hot naar her reizen.”

Hij kijkt weer naar zijn mobieltje. ,,Een anonieme, die moet ik even pakken.” Het is de Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk die hem wil feliciteren. Zoals minister-president Mark Rutte dat direct na de finale al deed. ,,Vind ik mooi. Dat is toch een vorm van erkenning. Van mij en van de dartssport. Dat minister Schippers kwam kijken, ook zoiets. Na afloop noemde ze darts topsport.”