Michael van Gerwen | Het WK darts en vooral het prijzengeld maken nog steeds hongerig
i

Getty Images

Michael van Gerwen | Het WK darts en vooral het prijzengeld maken nog steeds hongerig

Martijn Baars • 15:00, 19-12-2023 / Laatste Update: 06:19, 05-01-2024

Al jaren de nummer één van Nederland. Drievoudig wereldkampioen. 48-voudig winnaar van een PDC-major. Het hoogste gemiddelde ooit op televisie gegooid. Natúúrlijk is Michael van Gerwen er weer bij op het WK darts. De Nederlandse darter gaat tussen 19 december 2023 en 3 januari 2024 in Alexandra Palace op jacht naar wereldtitel nummer 4 en 'zijn' plek als nummer één van de wereld.

Van Gerwen werd wereldkampioen op de WK's van 2014, 2017 en 2019. Sindsdien stond hij nog twee keer in de finale: In 2020 verloor hij van Peter Wright en in 2023 verloor hij van Michael Smith. Dit WK is Van Gerwen niet de topfavoriet om op 3 januari 2024 met de Sid Waddell-beker in zijn hand te staan. Dat komt vooral omdat hij voor het eerst in jaren 'alleen' de Premier League en World Series of Darts Finals won. Beide toernooien leveren wel veel geld op, maar geen ranking-geld. Op de toernooien waar Van Gerwen wél had kunnen stijgen, won hij dit jaar telkens niet.

Wie is favoriet?

Wie dan wel de favoriet is? Luke Humphries staat bovenaan bij de bookmakers. De 28-jarige Engelsman won in een tijdsbestek van 7 weken de World Grand Prix, de Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals. In een van die drie finales versloeg hij Van Gerwen en is hij nu de nummer drie van de wereld. Hij zit regerend wereldkampioen Michael Smith en Van Gerwen op de hielen. Volgens het schema van het WK darts kunnen Humphries en Van Gerwen elkaar in de halve finale tegenkomen.

- Dit is het speelschema van het WK darts 2024

Van Gerwen is inmiddels 34 jaar oud en vijf jaar geleden zei hij dat hij rond zijn 40e wil stoppen met darten. Inmiddels is hij al op die uitspraak teruggekomen en wil hij vanwege het torenhoge prijzengeld misschien wel langer door. Van Gerwen mikt erop om om de twee jaar wereldkampioen te worden. Nu is dat al vier jaar niet gelukt, dus Van Gerwen moet aan de bak. Als hij zich aan zijn eigen gestelde tempo houdt, gaat hij automatisch de vijf wereldtitels van Raymond van Barneveld voorbij. Al vindt MvG dat hij qua prestaties Van Barneveld allang voorbij is. De zestien wereldtitels van de absolute recordhouder Phil Taylor gaat Van Gerwen in ieder geval niet meer verbreken.

Nummer 1 van de wereld

Dat komt mede omdat, volgens Van Gerwen, het darten te veel is veranderd ten opzichte van Taylors tijd. De darters zijn over de hele linie een stuk sterker dan dat het deelnemersveld dat tien jaar geleden was. En zelf heeft Van Gerwen te maken gekregen met conflicterende prioriteiten. Na zijn doorbraakjaar bij de PDC in 2012 kon hij jarenlang echt léven voor de sport. En dat deed hij: zeven jaar lang was hij de nummer één van de wereld. Begin 2021 raakte hij die plek kwijt aan Gerwyn Price en sindsdien is hij geen koploper meer geweest op de Order of Merit. Omdat het prijzengeld, waar de ranglijst op is gebaseerd, enorm is verhoogd in een paar jaar. Maar ook omdat hij minder hongerig lijkt.

Gezin Michael van Gerwen

Dat klinkt alsof hij niet meer wil of hoeft te winnen, maar hier komen die conflicterende prioriteiten samen. Hij wíl nog wel winnen, maar hij vindt zijn gezin nu belangrijker of in ieder geval net zo belangrijk als zijn 'werk'. In 2014 trouwde hij met zijn vriendin Daphne. Ze waren toen al tien jaar samen. Inmiddels is het gezin Van Gerwen verdubbeld naar vier mensen: in 2017 werd Zoë van Gerwen geboren en in 2020 Mike van Gerwen. Voor hen wil Van Gerwen een financieel zorgeloze toekomst bieden, dus vandaar dat de honger van Van Gerwen naar de prijzen (en daarmee het prijzengeld) nog steeds niet is gestild.

- Dit is het prijzengeld van het WK darts 2024

Van Gerwen heeft ook nog eens de pech dat hij fysiek wat problemen heeft gekregen. Zo heeft hij al jaren periodes waarin hij veel last heeft van jicht, een ontsteking in een gewricht. In 2022 bleek hij ook carpaletunnelsyndroom in zijn werparm te hebben, waaraan hij geopereerd moest worden. De vernauwde 'tunnel' in zijn pols werd met succes behandeld, waardoor hij minder tintelingen, pijn en een doof gevoel in zijn hand had.

Operatie aan gebit

In 2023 moest hij daarnaast nog een keer onder het mes. Dit keer omdat hij uitgebreid aan zijn gebit moest worden geopereerd. Zijn onderkaak en bovenkaak stonden te ver uit elkaar en om problemen in de toekomst te voorkomen, adviseerden de orthodontist en kaakchirurg los van elkaar om in het voorjaar van 2023 te opereren. Klaar is hij nog niet, in de zomer van 2024 wacht nog een heftige operatie. Momenteel draagt hij een beugel en is zijn gebit nog 'onder constructie', zoals je goed kan zien als hij interviews geeft.

Op het WK hoopt Michael van Gerwen van al die ongemakken geen last te hebben en zijn vierde wereldtitel te pakken. Zijn weg naar glorie begint op dinsdagavond 19 december met zijn wedstrijd in de tweede ronde tegen de winnaar van Keane Barry-Reynaldo Rivera.

Michael van Gerwen

Bijnaam: Mighty Mike/MvG

Leeftijd: 34

Woonplaats: Vlijmen

Eerdere deelnames aan PDC WK darts: 16

Aantal keren wereldkampioen: drie keer

Opkomstnummer: Seven Nations Army - The White Stripes