Raymond van Barneveld | Als de sirenes loeien in Ally Pally, wil 'Barney' op z'n best zijn
i

PDC

Raymond van Barneveld | Als de sirenes loeien in Ally Pally, wil 'Barney' op z'n best zijn

Martijn Baars • 18:30, 08-12-2023 / Laatste Update: 11:42, 15-01-2024

Het kan dooien en het kan vriezen. Zo kun je de afgelopen vijf jaar van darter Raymond van Barneveld wel omschrijven. Hij stopte in december 2019, op het dieptepunt van zijn carrière, om vervolgens in september 2020 toch weer zijn pijlen op te pakken. Turbulente privéomstandigheden en ruim drie jaar verder hoopt Van Barneveld weer eens een mooie run neer te zetten op het WK darts.

De afgelopen twee WK's sinds zijn terugkeer verliepen teleurstellend. In december 2022 verloor hij in de tweede ronde van Rob Cross en een jaar later was de derde ronde het einde van z'n WK toen hij verloor van Gerwyn Price. Maar na afgelopen WK is er vooral privé veel veranderd bij Van Barneveld. Hij trouwde afgelopen zomer met zijn vriendin, de Engelse Julia Evans. Daarmee kwam er een einde aan roerige privétijden en kon de focus weer op het darten.

Sinds zijn trouwen op 19 september 2023 vallen de resultaten nogal tegen bij Van Barneveld. Twee kwartfinales op een vloertoernooi waren de hoogtepunten. Op de majors in het najaar (de World Grand Prix, het EK darts en de Players Championship Finals) vloog hij er telkens in de eerste ronde uit. Niet de Van Barneveld die we kennen uit zijn glorietijd, toen hij vijf keer wereldkampioen werd. Vier keer bij de BDO (in de tijd dat de PDC pas net was opgericht en nog nauwelijks iets voorstelde) en een keer bij de PDC in 2007.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld op het WK darts

WK darts 2024

Van Barneveld, nu 56 jaar oud, is qua kwaliteiten inmiddels voorbijgestreefd door tal van darters. Je vindt 'Barney' inmiddels terug op plek 29 van de wereldranglijst. Maar nog steeds speelt niemand graag tegen Van Barneveld op een WK. Ook Marko Kantele of Radek Szaganski niet. Een van hen wordt de eerste tegenstander van Van Barneveld op komend WK. En dan wacht waarschijnlijk al snel Peter Wright, een tweevoudig wereldkampioen. Met Gerwyn Price en Gary Anderson in 'zijn' kwart, zit het trouwens vol met wereldkampioenen.

Michael van Gerwen

De eeuwige rivaliteit met Michael van Gerwen blijft bestaan. Ook al liggen de twee darters qua prestaties inmiddels mijlenver uit elkaar. In voor Van Barneveld het mooiste scenario speelt hij een sprookjesachtig WK darts en speelt hij op 3 januari 2024 de finale tegen Van Gerwen. Die vindt zelf dat hij qua prestaties Van Barneveld al een tijdje voorbij is, maar hun laatste ontmoetingen op een WK (2016, 2017 en 2018) laten zien dat de rivaliteit springlevend is en dat niet zomaar te zeggen is dat Van Gerwen even makkelijk wint. Al is het totale onderlinge resultaat wel ruim in het voordeel van Van Gerwen: 24 zeges om 10 nederlagen.

Oranje lampen, sirene, Eye of the Tiger: Raymond van Barneveld op z'n best

De tijden dat Van Barneveld tegen Phil Taylor dé wedstrijd was waar iedereen weken naar uit kon kijken, liggen ver achter ons. Maar voor dartfans blijft Van Barneveld een legende. Waar hij ook komt, het 'Barney Army' galmt door elke zaal waar er gedart wordt. De opkomst met 'Eye of the Tiger' geeft nog menigeen kippenvel. En als straks die oranje lampen draaien en de sirene klinkt, zien we Van Barneveld weer met een opperste blik van concentratie zichzelf op zijn borst slaan, het podium op stappen en zijn legendarische status omarmen. Eens zien of zelfs de grote namen van nu daartegen opgewassen zijn.

Raymond van Barneveld

Bijnaam: Barney

Leeftijd: 56

Woonplaats: Den Haag

Eerdere deelnames aan PDC WK darts: 16

Aantal keren wereldkampioen: vijf keer*

Opkomstnummer: Eye of the Tiger - Survivor

*Vier keer bij de BDO, een keer bij de PDC