Waarom de Dutch Darts Masters heel belangrijk is voor Raymond van Barneveld
i

Raymond van Barneveld moet presteren op de Dutch Darts Masters. ©PDC

Waarom de Dutch Darts Masters heel belangrijk is voor Raymond van Barneveld

Martijn Baars • 06:00, 24-01-2024 / Laatste Update: 10:44, 06-08-2024

Als je alle darttoernooien die de PDC organiseert in een jaar zou rangschikken, dan zouden de World Series of Darts-events ergens onderaan staan. Er is geen prijzengeld voor de Order of Merit te verdienen en spelers worden op uitnodiging toegelaten. Toch is het op de TOTO Dutch Darts Masters van groot belang dat darters als Raymond van Barneveld goed presteren. Martijn Baars van Sportnieuws.nl legt uit waarom.

Aanstaande vrijdag en zaterdag strijkt het dartcircus neer in de Maaspoort in Den Bosch. Voor de Nederlandse fans is er geen mooiere line-up te bedenken dan dat de PDC heeft uitgekozen. Grote namen als wereldkampioen Luke Humphries, tienersensatie Luke Littler en Michael van Gerwen gooien in de Brabantse hoofdstad. Ook Nederlandse darthelden Raymond van Barneveld en Dirk van Duijvenbode en opkomend talent Gian van Veen doen mee. Waarom zou dit toernooi dan zo laag gewaardeerd worden?

Minder prijzengeld

Ten eerste omdat het prijzengeld lang niet zo aantrekkelijk is als bijvoorbeeld op een 'gewoon' vloertoernooi. Op de Dutch Darts Masters is de totale prijzenpot 60 duizend pond. Op een Players Championship is er alles bij elkaar 125 duizend pond te verdienen. Ter vergelijking: verliezen in de eerste ronde in Den Bosch levert 'maar' 1250 pond op. En dat is niet eens geld voor de wereldranglijst. Op de vloer hoef je maar twee rondjes te winnen om 1500 pond te verdienen. En dan tref je waarschijnlijk 'makkelijkere' tegenstanders dan op de World Series.

Welkom op uitnodiging

Ten tweede omdat niet per se de beste darters aan de oche staan, maar de darters die de PDC het leukst vindt om uit te nodigen. Er is namelijk geen kwalificatietoernooi voor de Dutch Darts Masters. De PDC nodigt liever 'legende' Vincent van der Voort en Kevin Doets uit dan de Belgen Kim Huybrechts en Mike De Decker, die het qua stand op de wereldranglijst meer verdiend hadden dan de twee Nederlanders.

Zeven Nederlanders, een Belg

Toch kiest de PDC ervoor om zeven Nederlanders en maar één Belg (Dimitri van den Bergh) uit te nodigen in Den Bosch. Voor de Nederlandse darters alleen maar fijn, want dan hebben ze meer kans om zichzelf te laten zien op een televisiepodium. Een darter als Van der Voort, die een beroerd jaar kende in 2023, was anders dit jaar niet zomaar meer op televisie te zien geweest als nummer 53 van de wereld.

Weinig zekerheid qua kwalificatie

En precies dat is de reden dat het voor darters als Van Barneveld, Van der Voort, Jermaine Wattimena en Doets zo belangrijk is om goed te presteren in Den Bosch. De World Series of Darts-toernooien doen zeven landen aan en na die zeven toernooien is de grote finale in de AFAS Live in Amsterdam. 

Drie criteria
Er is plek voor 24 spelers aldaar. De eerste acht tickets worden vergeven op basis van de ranking op alle World Series-toernooien. Acht plekken worden vervolgens vergeven op uitnodiging van de PDC. Dit om ervoor te zorgen dat ook bij slecht presterende toppers als Michael van Gerwen, die er alsnog bij is op tv. De laatste acht plekken worden verdeeld tijdens een open kwalificatietoernooi voor alle tourkaarthouders.

Daarom is het zo belangrijk om op dat ene toernooi, in dit geval de Dutch Darts Masters, goed te presteren. Om zo óf in de ranking bij de top-8 te komen, óf om jezelf te laten zien aan de PDC om een uitnodiging te verdienen. Want anders ben je aangewezen op een kwalificatietoernooi waar iedereen aan mee mag doen en niemand een streepje voor heeft.

Als Nederlandse darter wil je naar Amsterdam

Als Nederlandse darter wil je heel graag nog een keer een groot toernooi op een televisiepodium gooien en de World Series of Darts Finals is daar een uitgelezen mogelijkheid voor. Je hoeft je namelijk niet te kwalificeren via een ander toernooi. Goed presteren in 'jouw' event (in dit geval de Dutch Darts Masters in Den Bosch) en je bent al bijna verzekerd van een plek op het grote podium van de AFAS Live, voor een uitzinnige Nederlandse menigte. Dat is waar Van Barneveld het allerbeste is en het meest naar uitkijkt. Die walk-ons van hem in Nederland zijn legendarisch.

Raymond van Barneveld loopt door een haag van Nederlandse dartfans in Amsterdam. ©PDC Darts

Prijzengeld in Amsterdam vijf keer zo hoog

Doe je het niet voor de fans, doe het dan voor je eigen portemonnee. Hoewel er op de Dutch Darts Masters 'maar' 60 duizend pond te verdelen is, is dat op de World Series of Darts Finals ineens 350 duizend pond. Meer dan vijf keer zoveel. Nu presteren in Den Bosch levert al bijna een verzekerd bedrag van vijfduizend pond op. Weliswaar telt dat ook niet mee voor de Order of Merit; het is toch een flinke bijdrage om de rest van het dartjaar te kunnen coveren, leuk van op vakantie te gaan of kerstcadeau's van te kopen.

Live op tv-zender RTL 7

Bonus voor de darters én de dartfans: de Dutch Darts Masters wordt niet alleen uitgezonden door Viaplay, maar ook op televisiezender RTL 7. Het is voor het eerst in bijna twee jaar dat er weer live darts op de Nederlandse televisie te zien is.

Darts keert eind januari terug bij RTL 7: 'Echt fantastisch'

16 januari 2024, 18:40

De Dutch Darts Masters (26 en 27 januari) wordt uitgezonden bij RTL 7. Dat nieuws bevestigde presentator Marcel Maijer tegenover Sportnieuws.nl. Bij dat toernooi in Den Bosch doen veel wereldtoppers mee, onder wie Michael van Gerwen en wereldkampioen Luke Humphries.

Bij PDC zijn prestaties niet altijd leidend

Als darter bij de PDC kun je er niet blind vanuit gaan dat je prestatie in Den Bosch leidend is voor een uitnodiging voor de AFAS Live. Aangezien de World Series nog naar vijf landen over de hele wereld gaan én de PDC graag een internationaal deelnemersveld voor de camera's in Amsterdam heeft, doen de Nederlandse darters er goed aan om er na de Dutch Darts Masters geen twijfel meer over te laten bestaan dat ze geplaatst dienen te worden door de PDC.

Waarom komt Van Barneveld zo laat pas terug?

Als je dit allemaal zo leest, kun je het extra opvallend noemen dat Raymond van Barneveld pas zo laat terugkomt van zijn vakantie/huwelijksreis naar Thailand. Dinsdagochtend (Nederlandse tijd) stapte hij in Bangkok pas op het vliegtuig voor een vlucht van bijna dertien uur naar Amsterdam. De dartlegende heeft in Thailand waarschijnlijk nauwelijks getraind en komt nog waarschijnlijker met een jetlag thuis.

Maar één volle dag training

Van Barneveld is dinsdagavond pas thuis en heeft eigenlijk alleen woensdag als enige volle dag nog over om te herstellen én trainen voor de Dutch Darts Masters. Donderdag is er namelijk nog een persmoment, waarvoor Barney van Den Haag naar Den Bosch moet reizen. Vrijdag is vanaf 19:00 uur al de eerste ronde. Benieuwd of Van Barneveld er dan klaar voor is.