WK darts: dit is het programma van woensdag 16 december, met de eerste Nederlander
i

imago images / Pressefoto Baumann

WK darts: dit is het programma van woensdag 16 december, met de eerste Nederlander

Martijn Baars • 13:15, 16-12-2020 / Laatste Update: 09:04, 15-01-2024

Op de 2e dag van het WK darts komt de 1e Nederlander in actie. Niels Zonneveld speelt de 3e partij in de middagsessie van het PDC-toernooi. Daarnaast zijn er nog 7 andere wedstrijden, onder wie de eerste vrouw van dit toernooi.

De overvolle darts-dag begint met de middagsessie om 13.00 uur. Dat zijn 3 duels in de 1e ronde en 1 duel in de 2e ronde.

Ryan Joyce – Karel Sedlacek

Engelsman Joyce (37ste in de Order of Merit) en de Tsjechische Sedlacek (84ste) beginnen dinsdag in Alexandra Palace, waar tot minimaal 24 december geen publiek meer aanwezig is. De 41-jarige Sedlacek kwam dit jaar tot de laatste 16 bij de Players Championship Finals. Joyce (35) bereikte in 2019 de kwartfinale van het WK. 

Ross Smith – David Evans

Smith tegen Evans is de eerste clash tussen 2 landgenoten op dit toernooi. Niet zo gek, aangezien maar liefst 35 van de 96 deelnemers een Engels paspoort hebben. Smith staat 42ste op de ranglijst, Evans 129ste. Evans die de bijnaam Stretch heeft kan dus aan de bak tegen zijn leeftijdgenoot (beiden 31 jaar).

William O’Connor – Niels Zonneveld

De Nederlander Niels Zonneveld (22) debuteert op het WK en speelt tegen de nummer 36 van de wereld O’Connor. Zonneveld sleepte in zijn korte loopbaan al 23.800 euro aan prijzengeld binnen, waardoor hij op plek 79 is terug te vinden. Zonneveld is de 1e van de 11 Nederlanders die een wedstrijd speelt op het WK. De Ier O’Connor bereikte in 2019 de laatste 32 van het WK.

Chris Dobey – Jeff Smith (2e ronde)

De laatste wedstrijd in de middagsessie is, net zoals dinsdagavond, een wedstrijd in de 2e ronde. De Engelse Dobey (22ste) speelt tegen Jeff Smith. De Canadees won dinsdag met 3-1 van het Ierse talent Keane Barry. Voor Smith zal het vreemd aan voelen om in het Alexandra Palace te staan zonder de duizend toeschouwers die dinsdag nog wel aanwezig zijn. 

De avondsessie begint om 19.00 uur. Ook deze heeft 3 wedstrijden uit de 1e ronde en 1 uit de 2e.

Max Hopp – Gordon Mathers

Nummer 39 Max Hopp neemt het als 1e op tegen debutant Gordon Mathers. De 39-jarige speelt niet in de PDC en staat ook niet op de 172-koppige lijst van het Order of Merit. De Duitse Hopp (24) is de op 1 na jongste darter die meedeed aan het WK. Maximiser was 16 jaar en 117 dagen toen hij debuteerde op het WK, alleen Mitchell Clegg (16 jaar en 37 dagen) was jonger. 

Callan Rydz – James Bailey

Australiër James Bailey speelt zijn 2e WK en het is voor hem te hopen dat dit beter gaat dan 2 jaar geleden. Toen werd de 51-jarige al in de 1e ronde uitgeschakeld door de Ier Steve Lennon (0-3). Bailey staat ook niet op de Order, de 22-jarie Rydz staat op plek 80. De Engelsman schopte het vorig jaar tot de 2e ronde.

Adam Hunt – Lisa Ashton

Lisa Ashton is 1 van de 2 vrouwen (Deta Hedman de ander) die dit jaar meedoet aan het WK. The Lancashire Rose deed 2 edities geleden voor het eerst mee maar sneuvelde toen in de 1e ronde (tegen de Nederlander Jan Dekker). De Engelse staat op plek 107 van de ranglijst en neemt het op tegen nummer 76 Adam Hunt. De wedstrijd is het 2e Engelse onderonsje van de avond. The Hunter is bezig met een slechte reeks. Hij won slechts 1 keer in zijn laatste 8 PDC-wedstrijden.

Glen Durrant – Diogo Portela (2e ronde)

De laatste wedstrijd van de avond is die tussen Glenn Durant en Diogo Portela. De Braziliaan was in tranen nadat hij dinsdag met 3-0 won van voormalig wereldkampioen bij de BDO Steve Beaton. Portela (172ste) zorgde voor de allereerste overwinning van een Braziliaan op een WK ooit. Woensdagavond wacht Glenn Durant, nummer 12 van de ranglijst. Het zal voor de Braziliaan een lastige kluif worden om zijn stunt tegen Beaton te herhalen. De Engelse Durrant (50) heeft al jaren ervaring en won dit jaar de Premier league of Darts.