Lewis Hamilton reageert op niet knielen van onder anderen Verstappen en Leclerc

6 juli 2020

BSR Agency

Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton heeft na de Grand Prix van Oostenrijk in Spielberg ingetogen gereageerd op zijn 6 collega’s die voor de start weigerden te knielen. Onder anderen Max Verstappen bleef staan, terwijl een boodschap werd voorgelezen waarin de Formule 1 zich keert tegen racisme en discriminatie.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@lewishamilton) op

'Niemand is perfect'
"Niemand is perfect, maar als we allemaal meedoen en ons steentje bijdragen, kunnen we verandering zien. Ik geloof dat echt”, zei de 35-jarige Brit op Instagram. De Mercedes-coureur, die als 4e eindigde in de race, liet de afgelopen weken in het debat over racisme en discriminatie flink van zich horen. "Ik krijg misschien kritiek in de media en vanuit andere hoeken, maar deze strijd gaat over gelijkheid, niet over politiek of promotie.”

Medeplichtig
Voor de race had Hamilton zijn opvattingen en bedoelingen nog eens uitgelegd aan zijn collega’s. Daarbij zei hij ook onder meer dat ‘wie er stil blijft over het algemeen medeplichtig is’.

6 coureurs knielden niet
Toch kozen Verstappen (Red Bull), Charles Leclerc (Ferrari), Carlos Sainz (McLaren), Daniil Kviat (Alpha Tauri), Antonio Giovinazzi en ploeggenoot Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) ervoor om niet te knielen. Ze droegen op de startgrid wel een zwart T-shirt met daarop de tekst ‘End Racism’. Hamilton had als enige een shirtje aan met daarop ‘Black Lives Matter’.

Hamilton niet boos
Het gebrek aan volledige medewerking bij het zestal zorgde niet voor boosheid bij Hamilton. "Vandaag was een belangrijke dag voor mij en alle mensen die werken voor en hopen op verandering, voor een meer gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Voor mij was het een emotioneel en aangrijpend hoofdstuk in de voortgang om van F1 een meer diverse en inclusieve sport te maken."