Dakar Rally raast door na weer een dode

Dakar Rally raast door na weer een dode

22:59, 07-01-2015

CHILECITO - Hij wordt 'de 1ste Dakar-dode van 2015' genoemd. Oftewel: we moeten niet gek opkijken als er deze of volgende week nog meer slachtoffers volgen.

Want bij de jaarlijkse woestijnrally rijdt de dood al decennialang mee. Michal Hernik is de 66e dode in de geschiedenis van de Dakar Rally, die in 1978 voor het eerst werd verreden. Van die 66 waren er 'maar' 24 deelnemer.

Doodsoorzaak
De 39-jarige Poolse motorrijder werd dinsdagavond dood aangetroffen, 300 meter van het parcours van de 3de etappe tussen de Argentijnse steden San Juan en Chilecito. Hij had geen helm meer op en zijn lichaam vertoonde geen sporen van een ongeluk. De doodsoorzaak is nog ongewis.

​Hernik was debutant in de rally en startte als nummer 84 van het klassement. Geen grote naam dus. Een brede discussie over de zin en onzin van de rally bleef uit. Woensdag ging etappe 4 gewoon van start. De Dakar Rally wacht op niemand. Net als de Tour de France, die met het Franse ASO dezelfde organisator heeft. Ondanks strengere veiligheidsmaatregelen laten nog ieder jaar mensen het leven bij de rally. Journalisten, toeschouwers, passanten, deelnemers.

Doodvonnis
Niet vreemd, gezien de omstandigheden. Eerder deze week was het 50 graden in Argentinië. Het parcours is niet afgezet. Veel deelnemers zijn geen ervaren coureurs, maar liefhebbers met een goed gevulde portemonnee. Al trof in het verleden ook oud-winnaars het noodlot. Gerard de Rooy uit Son, winnaar in 2012, verwoordde het ooit treffend: "Als je het inschrijfformulier tekent, weet je dat het je doodvonnis kan zijn."