GP Zandvoort op losse schroeven: zo reageren camping- en hoteleigenaren
i

ANP

GP Zandvoort op losse schroeven: zo reageren camping- en hoteleigenaren

admin • 19:15, 14-03-2020 / Laatste Update: 00:03, 09-01-2024

De kans dat Max Verstappen en 19 andere coureurs op 3 mei aan de start in Zandvoort staan, lijkt steeds kleiner te worden. Hoe reageren hotels en campings, die over een 2 maanden bij elkaar meer dan 100.000 gasten verwachten, op dat nieuws? Sportnieuws.nl zocht het uit.

Het zijn bijzondere tijden voor de horecamensen in Zandvoort. Een Formule 1-race op hun circuit hebben de meesten nog nooit meegemaakt, laat staan dat ze weten hoe je met iets als het coronavirus om moet gaan. Ook Enrico van der Spiegel, eigenaar van Hotel Zeespiegel weet totaal niet wat hem te wachten staat: "Dit zou natuurlijk vreselijk zijn voor Zandvoort."

Somber vooruitzicht

Voor de duidelijkheid: de GP is nog altijd niet afgelast, maar de voortekenen zijn door de maatregelen tegen het coronavirus niet al te best. Vrijdag tweette de organisatie achter de Formule 1 al dat ze verwachten dat het nieuwe seizoen 'eind mei' zal beginnen. Ook Jan Lammers, sportief directeur van de GP Zandvoort, heeft er inmiddels een hard hoofd in gekregen. "Formeel hebben we nog niks gehoord", zegt Lammers tegen de NOS. "Maar zonder dat we weten waar we staan, weten we wel waar het op uitdraait. Als je ziet wat er in de wereld gebeurt, dan is het begrijpelijk dat dit evenement wordt omgezet."

Problemen voor hotels en campings

Het zijn duidelijke signalen dat de kans er dik inzit dat de GP niet doorgaat of op een ander moment wordt verreden. Voor mensen die een hotelkamer, bungalow, huis, of campeerplek verhuren, zou dat natuurlijk geen goed nieuws zijn. Zij zouden normaal gesproken gasten ontvangen die een dik bedrag hebben neergelegd om er een nachtje te slapen. Dat is niet het enige probleem. Op andere weekenden zijn diezelfde plaatsen al vergeven aan vakantiegangers die niet voor de Formule 1 komen. Stel dat de GP naar een ander weekend verplaatst wordt, dan moet het publiek opnieuw naar een overnachting zoeken.

400 tot 600 piek

De kamers van Hotel Zeespiegel, die normaal gesproken tussen de 80 een 100 euro per nacht liggen, stegen voor de data rond de Grand Prix tot prijzen van 400 tot 600 euro per nacht. Of boekers deze reserveringen zomaar kunnen annuleren, is ook voor Van der Spiegel onduidelijk: "Dat kan ik je echt niet met zekerheid zeggen."

Onderdak voor alle medewerkers

Bij Centerparcs hebben ze het op een hele andere manier geregeld. De vakantieketen heeft haar park in Zandvoort voor het hele weekend verkocht aan een bedrijf dat de overnachtingen van werknemers op het evenement verzorgt. Mocht de GP op een andere dag worden gepland, dan kunnen die mensen niet meer in een bungalow van het park terecht. Die zijn dan al voor een groot deel verhuurd aan vakantiegangers. "En die gaan we niet zomaar wegsturen", zegt woordvoerder Marthijn Tabak. "We willen niet speculeren, zolang er nog niets officieel is afgelast gaan we er gewoon vanuit dat het op 3 mei doorgaat."

Omdat Centerparcs aan 1 partij heeft verkocht, gelden er ook speciale afspraken die over zaken als annulering gaan. Centerparcs zegt dus te weten wat ze te wachten staat als er een streep door de race gaat, maar ze vinden het niet netjes om de details met ons te bespreken.

Geen problemen

Er zijn ook vakantieparken die niet in de problemen zijn gekomen, simpelweg omdat ze niets aan Formule 1-gangers willen verhuren. Bij Camping De Duinrand hebben ze expres geen boekingen toegekend aan mensen die voor de Formule 1 komen. "Mijn schoonouders hebben als eigenaren nog de vorige Grand Prix meegemaakt" zegt Gijs, die ook op de camping werkt. "Maar dat werd toen zo'n chaos, dat ze dit keer even het eerste jaar wilden aankijken."

Daarom is er op de camping alleen plaats voor de 'vaste' vakantiegangers. "Heel veel mensen denken dat wij de hoofdprijs voor een plek kunnen vragen, maar voor ons is een evenement als de Formule 1 vooralsnog een last."