Lewis Hamilton roept alle regeringen op om 'racistische' standbeelden te slopen
i

AP

Lewis Hamilton roept alle regeringen op om 'racistische' standbeelden te slopen

Martijn Baars • 14:30, 08-06-2020 / Laatste Update: 11:59, 07-01-2024

Lewis Hamilton mengt zich steeds heftiger in de strijd tegen racisme. De Britse wereldkampioen in de Formule 1 heeft regeringen over de hele wereld opgeroepen alle standbeelden van mensen met racistische achtergronden af te breken.

Hamilton deed zijn oproep op Instagram bij een foto van een demonstratie tegen racisme in Bristol. De actievoerders trokken zondag het beeld van Edward Colston van zijn sokkel en gooiden het in het water. Colston was een 17e-eeuwse zakenman en politicus die een groot deel van zijn vermogen verdiende met de slavenhandel.

'Moeten worden gesloopt!'

"Ons land eerde een man die Afrikaanse slaven verkocht! Alle standbeelden van racistische mannen die geld verdienden door een mens te verkopen, moeten worden gesloopt", schreef Hamilton.

Formule 1 een 'door blanken gedomineerde sport'

Hamlton was ook 1 van de sportberoemdheden die zich meteen uitte na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij bekritiseerde zijn collega's in de Formule 1, die zich stil hielden bij de protesten tegen racisme en beschreef de autosport als een door blanken gedomineerde sport.