Preview F1: Wat we al wél kunnen zeggen voor en over de eerste race

14 maart 2019

EPA

De kriebels komen weer naar boven, want het is de eerste raceweek van 2019 in de Formule 1! Dit weekend scheuren er 20 coureurs over het circuit in Melbourne, Australië. Wat kunnen we nou eigenlijk zeggen na die geheimzinnige wintertests?


Max Verstappen is beter dan Pierre Gasly. Dat is het eerste wat we kunnen zeggen en misschien ook wel het interessantste. Er is weinig te vergelijken bij de wintertests - omdat de teams 'verstoppertje spelen' - maar we kunnen wel 2 coureurs van 1 team vergelijken. Gasly reed 2 keer de Red Bull in de muur, Verstappen had een stuk meer vertrouwen in zijn wagen.

De belangrijkste kwalificatie van het seizoen
Q3 wordt de interessantste Q3 van dit seizoen. Niet per se qua attractiviteit, maar puur op het gebied van de tijden. Hoeveel sneller zijn de auto's ten opzichte van vorig jaar? Nog belangrijker: welk team is het snelste? Hoe ver zijn alle teams?

Williams = shit
Williams start achteraan. We kunnen van te voren niet voorspellen of ze helemaal achteraan beginnen in Australië, maar de kans is minimaal dat Williams goed uit de startblokken schiet. Ze begonnen een paar dagen later aan de wintertests vanwege problemen. Toch zonde, gezien de geschiedenis van de renstal. Hopelijk komen ze er snel weer bovenop.

Dit zijn de nieuwe coureurs
Er zijn 8 nieuwe coureurs op de grid ten opzichte van vorig seizoen. Lando Norris (McLaren), Daniil Kvyat en Alexander Albon (Toro Rosso), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo - voorheen Sauber) en George Russell en Robert Kubica (Williams). Kubica en Kvyat keren terug op de F1-grid.

© Sportnieuws.nlDe verrassingen
Toro Rosso en Alfa Romeo kunnen gaan verrassen. Beide teams klokten veel rondjes tijdens de wintertests en lijken verder te zijn dan Williams en McLaren. Het is nu de vraag hoe ver ze zijn ten opzichte van Haas en Renault.

Zieke serie
Op Netflix staat sinds afgelopen vrijdag de serie 'Drive to Survive'. Netflix duikt in die serie in de Formule 1 en geeft een uniek kijkje achter de schermen. Als je dit nog niet hebt gecheckt, moet je dat zeker nog even doen.

Nieuwe regel
De Formule 1 heeft voor het nieuwe seizoen een nieuwe regel toegevoegd. Als een rijder uit de top 10 in een race de snelste raceronde heeft neergezet, krijgt hij een extra punt. Rijdt een coureur buiten de top 10 zichzelf naar de snelste raceronde, dan krijgt niemand een extra punt.

Slecht nieuws...
De tijden voor de GP van Australië zijn voor ons Nederlanders ongelofelijk shit. De race begint zondag om 06:10 uur, de kwalificatie is een dag eerder van 07:00 uur tot 08:00 uur.

Maar ook goed nieuws
Als jij op zondag nou geen zin hebt om je bed uit te komen of geen Ziggo hebt, hebben we goed nieuws voor je. Wij zijn erbij met een liveblog, bomvol met video's en interessante updates. Ook hebben we - direct na de race - een artikel klaar met beelden van alle inhaalacties en crashes.

Voorspelling?
De kans is klein dat deze voorspelling klopt, omdat het in Barcelona een grote poppenkast was. Maar goed, we proberen het toch, met lekker wat fantasie:

  1. Leclerc

  2. Hamilton

  3. Verstappen