Racende vrouwen zien helemaal niets in W Series: ‘Het is een stap terug’

11 oktober 2018

AFP

Racende vrouwen krijgen met de W Series hun eigen raceklasse, maar de vrouwen lijken daar helemaal niet op te zitten wachten. De meeste, al racende vrouwen, reageren dan ook negatief op het idee.


In de puur vrouwelijke klasse kunnen de coureurs op bekende Europese circuits ervaring opdoen, leren wat winnen is en zo mogelijk doorstoten naar topklasses zoals de Formule 1.

Stap terug
Maar de vrouwen die al racen zonder de hulp van een vrouwenklasse vinden het een slecht idee. Zoals de 35-jarige Britse Pippa Mann die meerdere keren de Indy 500 reed, laat op Twitter weten hoe ze over de W Series denkt: "Wat een treurige dag voor de autosport. Degene met financiering om vrouwelijke racers te helpen, kiezen er nu niet voor om de vrouwen te steunen maar om ze te scheiden van de mannen. Ik ben diep teleurgesteld dat ik zo’n historische stap achteruit nog in mijn leven mee moet maken."

Tekst gaat door onder de Tweet.

Slechte oplossing
Ze is niet de enige die er zo over denkt, ook Formule 3-coureur Sophia Floersch vindt het een slecht plan. "Ik snap de argumenten achter de W Series, maar ben het totaal oneens met de oplossing", schrijft het 17-jarige Duitse talent. "Vrouwen hebben langdurige ondersteuning en betrouwbare partners nodig. Ik wil concurreren met de besten in onze sport. Vergelijk het met de economie. Hebben we aparte adviesraden en managers voor vrouwen nodig? Nee, dit is de verkeerde manier."

Tekst gaat door onder de Tweet. 

Gebruik dat geld anders
De Britse GT-coureur Abbie Eaton is vooral pissig ove rhet geld dat voor de W Series gebruikt zal worden. Volgens haar kan die anderhalf miljoen dollar per jaar beter gebruikt worden: "Ik heb races gewonnen in alle klasses waar ik aan mee heb gedaan. Dus wat stopt mij om de top te bereiken? Niet mijn talent, maar een gebrek aan geld. Dus waarom geld investeren in een scheiding, in plaats van investeren in de nu al succesvolle vrouwen die dat geld heel hard nodig hebben?"

Tekst gaat door onder de Tweet.

Ook positieve geluiden
Niet iedereen vindt het een slecht idee. Zo vertelde de Friese GT4-coureur Beitske Visser aan het AD wel zin te hebben in de W Series: "Ik sta achter deze serie, ja. Omdat de organisatie ook vindt dat vrouwen tegen mannen moeten kunnen racen. Als het niet clasht met mijn programma bij BMW, daar sta ik tenslotte onder contract, ga ik die W Series zeker proberen te halen."

Geweldige kans
En ook de Britse Alice Powell (25) die in het verleden in de Formule 3 reed is voorstander. "Volledig gefinancierde, gelijke auto’s. Een geweldige kans voor vrouwelijke coureurs die proberen een stap op de ladder te maken."