Je gelooft het niet: schreeuwend voor de buis om een golfwedstrijd

Je gelooft het niet: schreeuwend voor de buis om een golfwedstrijd

Harry Nijland • 12:52, 17-07-2014 / Laatste Update: 23:35, 07-01-2024

Hysterie en golf lijken niets met elkaar te maken te hebben. De gemiddeld Nederlander denkt vooral aan bemiddelde heren op leeftijd, die keuvelend over kilometers strak gemaaid grasland lopen en af en toe tegen een bal slaan. In grote delen van de wereld weet men beter. Daar is golf een grote televisiesport en lopen eens per twee jaar de emoties gevaarlijk hoog op. Prachtige dagen zijn het, waarin helden opstaan en van hun voetstuk sodemieteren. Waarop het doorgaans zo nette golfpubliek zich soms uiterst onsportief gedraagt en nationalisme tot ongezonde hoogte stijgt. Waarop golfminnend Europa meer één is, dan het politiek ooit zal zijn. Het kan allemaal tijdens de Ryder Cup.

Eind september staan 12 van de beste golfers uit Europa en de VS tegenover elkaar om de eer van hun land en continent te verdedigen. Het is de 40ste editie en de puntentelling is een verhaal apart. Kort door de bocht komt het erop neer dat de golfers in tweetallen en op de laatste dag individueel tegen elkaar spelen. Iedere wedstrijd is een punt te verdelen, een gelijkspel is mogelijk. Er zijn 28 punten te verdelen, dus bij 14,5 heb je gewonnen. Bij een 14-14 eindstand blijft de Ryder Cup in het bezit van de vorige winnaar. Dat is Europa dat 2 jaar geleden op de laatste dag een grote achterstand goedmaakte en met 14,5-13,5 won in wat 'The Miracle of Medinah' (de plaats waar de wedstrijd werd gehouden) is gaan heten.

Het is een van de vele legendarische verhalen rond de belangrijkste golfwedstrijd ter wereld. Prachtige anekdotes vol haat en nijd, vreugde en verdriet. Dat we er nu en de komende maanden veel aandacht aan besteden heeft een speciale reden. De kans bestaat dat straks voor het eerst in de geschiedenis een Nederland deel uitmaakt van het Europese team. Joost Luiten kent een sterk jaar en is dichtbij een plek in het team. Tot eind augustus moet hij goed presteren om daar zeker van te zijn. Een goede prestatie in het zwaar tellende The Open - het oudste van de vier Majors - zou daarbij geweldig helpen. Dit toernooi, dit keer bij Liverpool, is live te volgen op de BBC. Vier dagen lang kunt je proberen of het kijken naar golf wat voor je is. Maar bedenk: schreeuwen en vloeken voor de buis, gebeurt toch vooral bij de Ryder Cup.

The Open op de BBC (afwisselend 1 en 2): donderdag en vrijdag 10 tot 21 uur. Zaterdag 11 tot 20.30 uur. Zondag 12 tot 20 uur.