Russische ijshockeyers pakken na zinderende finale tegen Duitsland het goud
i

AFP

Russische ijshockeyers pakken na zinderende finale tegen Duitsland het goud

Martijn Baars • 09:46, 25-02-2018 / Laatste Update: 22:42, 12-12-2023

De Olympic Athletes of Russia (OAR) hebben zondagochtend goud veroverd in de ijshockeyfinale, de traditionele afsluiter van de Winterspelen. De ‘Red Machine’ was na een zinderende finale na verlenging met 4-3 te sterk voor Duitsland, al mag Rusland de titel niet officieel op haar naam schrijven.

Rusland en ijshockey op de Spelen, het is vanuit historisch perspectief een uiterst ongelukkige combinatie. Zestien jaar geleden werd voor het laatst brons behaald in Salt Lake City. In 1998 stonden de Russen voor het laatst in de finale; de meest recente gouden plak dateert alweer van de Spelen in 1992 in Albertville. Rusland deed daar mee met het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, waardoor die medaille nooit officieel tot Rusland toebehoorde.

Niet welkom

Net als nu. De olympische plak is voor de OAR, omdat Rusland als land zelf vanwege een staatsgereguleerd dopingsysteem niet werd toegelaten in Pyeongchang door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De smaak van de victorie zal juist daarom zoeter zijn dan ooit, nu het goud werd behaald op een toernooi waar de Russen eigenlijk niet welkom zijn.

Verrassing Duitsland

Duitsland was verantwoordelijk voor de verrassende exit van de Canadezen en bereikte daarmee voor het eerst in haar geschiedenis de finale. In die finale kwam Duitsland een halve seconde voor het einde van het eerste kwart op achterstand door een treffer van Vyacheslav Voinov.

Superspannend slot

De Russen leken op ramkoers, maar verloren steeds meer de controle. Dat resulteerde tot de gelijkmaker in het tweede kwart van Felix Schutz. Na een bijzonder fraaie goal van Nikita Gusev kwamen de Duitsers na 10 seconden weer langszij via Dominik Kahun. Drie minuten voor tijd leken de Duitsers er met de winst vandoor te gaan door een treffer van Jonas Muller, maar de slotminuten leverden een zinderend slot op. Met een man minder counterde Rusland zich 55 seconden voor tijd naar de 3-3 via Gusev. In de verlenging bezorgde Kirill Kaprizov de OAR het goud en veroordeelde hij Duitsland tot de zilveren medaille. Het brons is voor Canada, dat Tsjechië versloeg in de troostfinale (6-4).

Noorwegen

Door de overwinning van Rusland is de strijd om eindwinst in de medaillespiegel nog niet beslist. Noorwegen kan Duitsland, dat aan kop gaat, nog passeren op het laatste onderdeel.