Edith Bosch: 'Klaarkomen vind ik nu lekkerder dan winnen'
i

ANP

Edith Bosch: 'Klaarkomen vind ik nu lekkerder dan winnen'

admin • 11:56, 29-07-2016 / Laatste Update: 06:26, 05-01-2024

Ken je dat moment nog bij de Olympische Spelen in Londen, 4 jaar geleden? Ex-judoka Edith Bosch (36) liet toen zien wat een stoere vrouw het is. Ze gaf een gast een mep toen die een flesje op de atletiekbaan gooide vlak voordat de 100 meter bij de mannen begon. Als deelnemer van Expeditie Robinson toonde ze ook karakter en dat leverde haar de status op van Bekende Nederlander. Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is ze de vaste sidekick van Henry Schut in Studio Olympic Park (NOS).

Reden voor De Volkskrant om haar uitgebreid te spreken en in dat gesprek (lees via Blendle, €) doet ze een paar mooie uitspraken.

Diva

Volgens de oud-judoka gaan mensen waarschijnlijk een andere Edith Bosch zien dan ze van de judomat gewend zijn. "Iets meer een diva, ja. Maar ik word nooit een Chantal Janzen of Wendy van Dijk. Ik heb niet zulke poezige schoudertjes."

Relaties

Dat Edith Bosch graag in de belangstelling staat, werd wel duidelijk toen ze een boek uitbracht over haar leven. Daarin spreekt ze openhartig over liefde en seks. Ook over haar 'egoïsme' tijdens haar carrière, een inzinking in 2010, de breuk met haar ouders, haat en nijd in het judo en de relaties met haar exen Mark Huizinga (Olympisch kampioen judo) en Peter Schep (professioneel wielrenner).

Vreemdgaan

"Voordat dit boek verscheen, moest ik ook aan Peter vertellen dat ik met een Braziliaanse judoka was vreemdgegaan in 2010 in Rio de Janeiro, want dat beschrijf ik. Ik kon voor mezelf verantwoorden dat ik het nu pas vertelde, omdat mijn vreemdgaan niet de reden was dat het uitging met Peter."

Edith Bosch vergelijkt in haar boek het winnen van een wedstrijd met klaarkomen. Op de vraag van de Volkskrant 'winnen of klaarkomen', zegt de Olympiër: "Laten we vooropstellen dat het allebei gewoon heel lekker is. Toen ik nog judode had ik gekozen voor winnen, maar nu kies ik voor klaarkomen."

[rio_game]

Of ze de pittige en openhartige karaktereigenschappen ook gaat gebruiken in de NOS-uitzendingen? Dat moeten we nog zien. Zelf zegt ze dat ze 'vragen gaat stellen vanuit verwondering'. Als ze zich net zo ongeremd voelt als in interviews, kunnen het zeker leuke uitzendingen gaan worden!