Chinese klokkenluidster: '10.000 Chinese sporters hebben doping gebruikt'
i

ANP

Chinese klokkenluidster: '10.000 Chinese sporters hebben doping gebruikt'

admin • 18:46, 23-10-2017 / Laatste Update: 00:32, 06-01-2024

Wereldantidopingagentschap WADA gaat ook onderzoek doen naar dopinggebruik in China, in de jaren '80 en '90. Volgens de Chinese klokkenluidster Xue Yinxian - die afgelopen weekend haar verhaal deed in het Duitse ARD-programma Sportschau - is er ook in China systematisch doping gebruikt, net als in Rusland.

De 79-jarige zegt van dichtbij te hebben meegemaakt hoe de Chinese atleten verboden middelen gebruikten op grote schaal. "De medailles druipen van de doping: goud, zilver én brons. Alle internationale medailles moeten worden afgenomen", zei ze in het programma.

Ontslagen 

Zelf begeleidde ze sinds de jaren '70 Chinese topsporters en teams, onder wie 3-voudig olympisch turnkampioen Li Ning. In 1988 verloor Xue Yinxian haar baan bij de turnbond, omdat ze weigerde een atleet doping te geven. De klokkenluidster is nu gevlucht uit China, uit angst voor consequenties na haar bekentenissen.

Dopinggebruik in heel China

Volgens de oud-arts is het dopinggebruik in de jaren '80 en '90 door heel communistisch China gegaan. Dit was precies de periode dat China zich ontwikkelde tot grootmacht in de sport. "Ik denk dat er meer dan 10.000 atleten zijn die in deze periode doping hebben gebruikt. Sommigen waren niet eens ouder dan 11 jaar. Iedereen die tegen was, werd als gevaar voor het land gezien. En iedereen die als gevaar voor China werd gezien, zit nu in de gevangenis."

WADA

Het WADA gaat nu onderzoeken of er in de genoemde periode inderdaad een dopingsysteem bestond in China. Er wordt een team gevormd om die informatie te gaan verzamelen.