Dressuurruiters moeten hopen op Amerikaanse fouten voor brons (video)
i

Pro Shots

Dressuurruiters moeten hopen op Amerikaanse fouten voor brons (video)

Robert Hüsken • 19:35, 12-08-2016 / Laatste Update: 05:03, 07-01-2024

De Nederlandse dressuurruiters hebben niet echt hoog gescoord in de Grand Prix Special. Dat is het tweede en laatste onderdeel van de landenwedstrijd. Momenteel staat de equipe van bondscoach Johan Rockx op de 4de plaats, met gemiddeld een mindere score dan de Verenigde Staten (3de). Alle Nederlandse combinaties zijn al klaar, de Amerikaanse ruiters moeten nog rijden.

Edward Gal nam in zijn proef met Glock's Voice risico. Nederland stond na onderdeel 1 al vierde, dus moest er wat gebeuren. Dat risico pakte niet zo goed uit. Er slopen wat foutjes in de proef en de combinatie scoorde slechts 73,655 procent.

Daarna was het de beurt aan Diederik van Silfhout. De ruiter uit Lunteren scoorde op Arlando het beste van de Nederlandse ploeg: 76,092 procent. Zelfs wereldbekerwinnaar Hans Peter Minderhoud kwam niet aan die score. Net na de klok van vijf uur scoorde de ruiter uit Oosterbeek met zijn Glock's Johnson 75,224 procent.

Derde of vierde?

Dat betekent dat Nederland op de Olympische Spelen een score heeft neergezet van 75.517 procent. De drie toplanden komen vanavond in actie. Duitsland is oppermachtig en lijkt af te stevenen op het goud. Groot Brittannië lijkt het zilver te pakken. Team USA staat voor het laatste onderdeel al op 76.971 procent. Dat is meer dan 1 procentpunt meer dan Nederland. Simpel gezegd: Nederland pakt alleen nog het brons als Amerika fouten gaat maken. Voordeel is dat het slechtste van de 4 Amerikaanse resultaten weggestreept mag worden. Dat voordeel heeft Nederland niet, omdat het paard van Adelinde Cornelissen gestoken is door een insect en dus niet meer meedoet.

Hans Peter Minderhoud met Glock's Johnson

Diederik van Silfhout met Arlando

Edward Gal met Glock's Voice