Nederlandse dressuurruiters grijpen naast de bronzen medaille (video)
i

Pro Shots

Nederlandse dressuurruiters grijpen naast de bronzen medaille (video)

Robert Hüsken • 22:52, 12-08-2016 / Laatste Update: 16:41, 12-12-2023

Het moest uit de tenen komen voor Nederland, maar het lukte niet. Lang leek Nederland geen medaille te gaan halen in de landenwedstrijd dressuur. De scores in de Grand Prix Special, het tweede en laatste onderdeel, vielen tegen voor Nederland. De enige hoop was nog dat de ruiters van de Verenigde Staten, de concurrent om brons, fouten zouden maken. Uiteindelijk gebeurde dat niet. Nederland werd daarom vierde.

Lees ook: Nederlands dressuurpaard danst in Rio op de muziek van Zanger Rinus (video)

Edward Gal nam in zijn proef met Glock's Voice risico. Nederland stond na onderdeel 1 al vierde, dus moest er wat gebeuren. Dat risico pakte niet zo goed uit. Er slopen wat foutjes in de proef en de combinatie scoorde slechts 73,655 procent.

Daarna was het de beurt aan Diederik van Silfhout. De ruiter uit Lunteren scoorde op Arlando het beste van de Nederlandse ploeg: 76,092 procent. Zelfs wereldbekerwinnaar Hans Peter Minderhoud kwam niet aan die score. Net na de klok van vijf uur scoorde de ruiter uit Oosterbeek met zijn Glock's Johnson 75,224 procent. Deze twee ruiters hoorden daardoor bij de beste 18 en mogen dus maandag strijden om een individuele medaille in de Kür op Muziek.

Vierde

Dat betekent dat Nederland op de Olympische Spelen een score had neergezet van 75.517 procent. Duitsland was oppermachtig en pakte zoals verwacht het goud. In dat team zit Isabell Werth. Zij evenaarde haar grote concurrente van vroeger, Anky van Grunsven, daardoor met 9 olympische medailles. Groot Brittannië, met een oppermachtige Charlotte Dujardin, greep het zilver. Voor Team USA moest amazone Laura Graves 73,743 procent scoren om Nederland van het brons te houden. Voordeel was dat het slechtste van de 4 Amerikaanse resultaten weggestreept werd. Dat voordeel had Nederland niet, omdat het paard van Adelinde Cornelissen gestoken is door een insect en dus niet meer meedoet. Graves scoorde uiteindelijk ruimt 80 procent, waardoor Nederland vierde werd.

Hans Peter Minderhoud met Glock's Johnson

Diederik van Silfhout met Arlando

Edward Gal met Glock's Voice