Gouden Schulting in tranen: 'Dit is niet normaal, ik kan het niet geloven'
i

EPA

Gouden Schulting in tranen: 'Dit is niet normaal, ik kan het niet geloven'

Martijn Baars • 13:48, 22-02-2018 / Laatste Update: 17:52, 07-01-2024

Suzanne Schulting stond te springen, lachen én huilen van geluk na haar daverende verrassing op de 1000 meter. De Nederlandse shorttrackster pakte goud en stond stuiterend de NOS te woord. "Ik kan het niet geloven."

Schulting zocht zichtbaar naar woorden. "Maar ik heb er geen woorden voor. Dit is niet normaal. Ik geloof het zelf niet eens. Ik weet niet eens hoe ik dit gedaan heb."

'Geen idee hoe'

Ze begon aan kop van de race, wisselde een paar keer naar plek 2, maar reed de rit op kop binnen. Mede omdat de torenhoge favorieten uit Zuid-Korea, Choi en Shim, vielen in de voorlaatste ronde. "Ik ben gewoon all-out gegaan en ik bleef maar op 1 liggen en dat is gewoon gelukt."

Team zo belangrijk

Schulting bedankte ook meteen in tranen haar teamgenoten. "Zonder hen had ik het nooit kunnen doen. Zij zijn zo belangrijk voor mij geweest. Ook dat mijn moeder en vriend er zijn, vind ik super. Kan ik dit succes met hen delen."

Geen goede benen

Tegen bondscoach Jeroen Otter zei Schulting voor de race nog dat haar benen niet goed waren. "Maar ik had wel het gevoel dat het goed zou komen. Ik genoot er al zo veel van dat ik überhaupt de finale haalde. Dit is niet normaal."