'Heel snel' beslissing over doorgaan Spelen, Groot-Brittannië denkt aan voorbeeld Canada
i

BSR Agency

'Heel snel' beslissing over doorgaan Spelen, Groot-Brittannië denkt aan voorbeeld Canada

Bart van der Wijst • 19:21, 23-03-2020 / Laatste Update: 19:08, 05-01-2024

De grote vraag nu alle sportevenementen geschrapt of uitgesteld worden is natuurlijk wat er met de Olympische Spelen gebeurt. Volgens Mike Ryan, topman van wereldgezondheidsorganisatie WHO, komt er "heel snel" een beslissing.

De WHO heeft eigenlijk helemaal niks te zeggen over dat besluit, maar zij zijn wel de belangrijkste adviseur over de kwestie van het Internationaal Olympisch Comité. Volgens Ryan is het wederzijdse vertrouwen groot. "We zijn ervan overtuigd dat het IOC noch de Japanse regering ook maar enig risico gaat nemen dat de gezondheid van atleten en toeschouwers in gevaar kan brengen."

Het IOC heeft al laten weten binnen 4 weken een beslissing te nemen. Landen als Canada en Australië hebben gezegd niet aan de Olympische Spelen te zullen deelnemen als die op de geplande datum, 24 juli, van start gaan.

Officieus wordt aangenomen dat het evenement wordt uitgesteld.

Volgt Groot-Brittannië het voorbeeld van Canada?

In navolging van Canada en Australië lijkt ook Groot-Brittannië het toernooi te skippen als het doorgaat zoals gepland in 2020. Dat zei Hugh Robertson, voorzitter van het Britse nationaal olympisch comité.

"Als het virus zich zo ontwikkelt als onze regering het verwacht, is het uitgesloten dat we afreizen", vertelde Robertson. "Ik zie geen enkele mogelijkheid om onze atleten dan goed voorbereid aan de start te krijgen. Ik verwacht daarom dat we ons snel bij Australië en Canada zullen aansluiten. De trainingsaccommodaties zijn dicht en zullen dat voorlopig ook wel blijven."

Ook vindt Robertson het niet fatsoenlijk om in deze crisistijd over de Olympische Spelen te praten.