IOC kan mogelijk zorgen dat Rusland wel naar Spelen gaat
i

ANP Photo

IOC kan mogelijk zorgen dat Rusland wel naar Spelen gaat

admin • 13:32, 16-06-2016 / Laatste Update: 19:52, 08-01-2024

Morgen beslist de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) of Russische atleten worden uitgesloten voor de Olympische Spelen in Rio. Rusland is sinds november vorig jaar geschorst voor alle internationale competities, nadat het Wereldantidopingagentschap (WADA) in een rapport een grootschalig en staatsgesteund dopingnetwerk blootlegde. Maar zelfs áls de IAAF beslist om Russische atleten te bannen uit Rio, heeft Rusland nog een ontsnappingsroute: het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Beslissing

Het IOC beslist uiteindelijk over de deelname van Russische atleten in Rio, ook al beweerde IAAF-voorzitter Sebastian Coe anders. De voormalige Britse topatleet stelde eerder dat als de schorsing van Rusland vrijdag wordt verlengd, er definitief geen Russische atleten mogen aantreden op de Spelen. Die bewering blijkt nu onjuist.

De definitieve beslissing ligt in de handen van het IOC. Op maandag 21 juni, drie dagen na het verdict van de IAAF, buigen de IOC-bestuurders zich op een topmeeting  in het Zwitserse Lausanne over dezelfde materie.

Niks over kwijt

,,Ik kan daar niets over zeggen", liet IOC-voorzitter Thomas Bach weten toen hem werd gevraagd of hij van plan is de beslissing terug te draaien. ,,De vergadering van 21 juni heeft als doel om schone atleten te beschermen en om iedereen een evenwichtig deelnemersveld te bezorgen in Rio. We gaan bekijken welke vorderingen Rusland heeft gemaakt in de aanpak van zijn dopingprobleem."